Verkkouutiset

Soininvaara: Maahanmuuttajille matalampi palkka ja päälle valtion tuki

Vihreiden ex-kansanedustaja rinnastaa maahanmuuttajat nuoriin ja vähän koulutettuihin työntekijöihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tietokirjailija Osmo Soininvaara sanoo, että maahanmuuttajille pitää voida maksaa pienmpää palkkaa työehtosopimukset edellyttävät. Lisäksi heille voidaan maksaa matalapalkkatukea, jotta palkka riittää elämiseen.

– Tällä kompensoitaisiin kielitaidon mahdollisen osaamisen puutetta, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Soininvaara kirjoitti vuonna 2013 yhdessä nykyisen kansanedustajan Juhana Vartiaisen (kok.) kanssa raportin Lisää matalapalkkatyötä, jossa he rinnastivat maahanmuuttajat nuoriin, vähän koulutettuihin ja ikääntyneisiin työntekijöihin. He esittivät matalapalkkatuen ulottamista kaikkiin ryhmiin.

Soininvaaran mukaan ehdotus ei ole vanhentunut.

– Se on erittäin ajankohtainen.

Maahanmuuttajien on vaikea saada työtä, koska huonon kielitaidon vuoksi heidän tuottavuutensa jää matalaksi. Joku työnantaja saattaisi tarjota töitä, mutta ainoastaan pientä palkkaa vastaan. Tämän kuitenkin estää työehtosopimus, jossa on sovittu matalin mahdollinen palkka.

Soininvaaran ja Vartiaisen mukaan te-sopimuksia matalamman palkan maksaminen ei uhkaa suomalaisia työmarkkinoita.

– Sekä nuoruus, korkea ikä että hiljan syntynyt maahanmuuttajastatus ovat tiloja, jotka ovat työmarkkinoiden näkökulmasta ohimeneviä ja joita on lähes mahdotonta väärentää. Siksi työehtosopimusten alhaisimmat palkat alittava palkka vaikkapa nuorille tai maahanmuuttajille ei uhkaa merkittävästi muiden palkkatasoa, mutta voi silti tasoittaa ikäryhmien välisiä työllisyysasteiden eroja, he kirjoittavat.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ehdotti lauantaina Helsingin Sanomissa, että maahanmuuttajien palkoissa voitaisiin joustaa alaspäin, jotta he työllistyisivät helpommin.

Ehdotusta tukivat muun muassa kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Carl Haglund (r.). Sitä vastustivat perusuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)