Verkkouutiset

Sofia Vikman: Politiikka vaiettu kuoliaaksi kouluissa

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) politiikka on uskallettava tuoda kouluihin konkreettisessa ja helposti lähestyttävässä muodossa, jotta nuorille syntyy todellinen ymmärrys vaikuttamisen merkityksestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sofia Vikman toteaa blogissaan, että politiikka on kouluissa vaiettu kuoliaaksi.

– Todellinen ymmärrys puolueiden eroista ja siitä, mistä politiikassa oikeastaan on pohjimmiltaan kyse, ei synny vain pänttäämällä kaaviota lainsäädäntöprosessista tai teoriaa parlamentaarisen järjestelmän perusideasta. Pikemminkin oppilas voi ajatella, että laki syntyy, äänestin tai en, Vikman kirjoittaa.

Hänen mukaansa politiikka on uskallettava tuoda kouluihin konkreettisessa ja helposti lähestyttävässä muodossa.

– Kouluissa vallinneen hyssyttelyn ilmapiirin ja suoranaisen politiikan pelon vuoksi opettajien on saattanut olla vaikeaa tarjota oppilaille käytännön esimerkkejä vaikuttamisen tavoista tai kutsua vierailulle vaikuttajia.

Vikmanin mielestä on välttämätöntä, että yhteiskuntaopin opetus tarjoaa todellisen ymmärryksen politiikan perimmäisestä olemuksesta.

– Tämä tarkoittaa ymmärrystä siitä, miksi ei ole ihan sama kuka asioistasi päättää ja mitä eroa eri ehdokkailla ja puolueilla on. Tästä syntyy kipinä aitoon vaikuttamiseen ja eväät aktiiviseen kansalaisuuteen. Nuoret tarvitsevat konkreettista tietoa ja esimerkkejä siitä, mitä vaikuttaminen on ja miten siinä pääsee alkuun, kirjoittaa Vikman.

Vikman haluaa oikaista politiikan huonoa mainetta.

– Politiikassa on pohjimmiltaan kyse maailman parantamisesta pala palata. Ei vaieta politiikkaa kuoliaaksi vaan ruokitaan kodeissa ja kouluissa kipinää vaikuttamiseen, hän kirjoittaa.

Lue myös: Tutkijan terveiset poliitikoille: Politiikka ei innosta nuoria yhteisten asioiden hoitamiseen

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)