Verkkouutiset

Sofia Vikman: Nuorten tahtoa puolustaa maata vahvistettava

Kokoomuksen kansanedustaja on huolissaan maanpuolustustahdon laskusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikmanin mukaan Suomi on puolustamisen arvoinen maa ja monella mittarilla maailman paras maa.

– MTS:n tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on kuitenkin laskenut alimmilleen noin 30 vuoteen. Tämä yhdistettynä muihin turvallisuusympäristömme uhkiin, kuten lisääntyneeseen hybridivaikuttamiseen, on huolestuttavaa, kokoomuksen ryhmäpuheen pitänyt Vikman sanoo eduskunnan maanpuolustustahtoa koskevassa ajankohtaiskeskustelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Erityisesti nuorten maanpuolustustahdon vahvistaminen on otettava Suomessa keskeiseksi puolustuspoliittiseksi tavoitteeksi.

Vikmanin mukaan kodeilla, perheillä ja kouluilla on tärkeä tehtävä.

– Meidän on varmistettava, että nuorilla on tarpeeksi tietoa siitä, miksi itsenäistä Suomea on puolustettu ja miksi sitä kannattaa yhä puolustaa. On tärkeää, että nuorille välittyvät myös tarinat ja ymmärrys siitä, miten ja millaisin uhrauksin menneet sukupolvet ovat Suomea rakentaneet.

– Suurin juhlapäivämme itsenäisyyspäivä luo oivallisen puitteen vaalia arvoja, jotka luovat yhtenäisyyttä ja kokoavat ihmisiä yhteen. Hiljaisen tiedon siirtyminen sukupolvelta toiselle on tärkeää, Vikman toteaa.

Hänen mukaansa vahvan maanpuolustustahdon ohella Suomen puolustuksen kulmakiviä ovat yleinen asevelvollisuus ja riittävät puolustuksen resurssit.

– Lisäksi tarvitaan laajat mahdollisuudet osallistua maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden eri tehtäviin, myös vapaaehtoisesti.

Hänen mielestään asevelvollisuusjärjestelmää on tarpeen uudistaa, jotta myös nuoret ikäluokat kokevat maanpuolustustahdon korkeammaksi. Varusmiespalveluksen velvoittavuudesta ei tule luopua, mutta järjestelmää on Vikmanin mukaan kehitettävä tasa-arvoisempaan suuntaan.

– Lisäksi seuraavan hallituksen on selvitettävä kansalaispalveluksen mahdollisuudet ja toteuttamisen edellytykset. Kansalaispalvelus toisi maanpuolustukseen osallistumisen niidenkin ulottuville, jotka eivät asevelvollisuutta suorita. Mahdollinen kansalaispalvelus ei korvaisi yleistä asevelvollisuutta, vaan täydentäisi sitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)