Verkkouutiset

Sofia Vikman: Neuvolajärjestelmä päivitettävä 2020-luvulle

Kansanedustajan mukaan neuvolajärjestelmää on nykyaikaistettava tukemaan perheiden arkea ja hyvinvointia.

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikmanin mukaan neuvolajärjestelmän kehittäminen edistää lapsimyönteisyyttä ja tukee vanhemmuutta.

Hän toteaa, että neuvolajärjestelmä on suomalainen menestystarina, jota pitää vaalia ja samalla uudistaa.

– Koko maan kattava neuvolajärjestelmä on luotu Suomeen 1940-luvulla. Ensimmäiset neuvolat maahan perustettiin jo 1920-luvulla. Neuvoloiden tekemä työ on korvaamattoman arvokasta. Niiden pitäisi kuitenkin pystyä myös vastaamaan ajan uusiin haasteisiin, Vikman sanoo.

– Neuvolapalveluita on kehitettävä ja järjestelmä tuotava 2020-luvulle. Luodaan uusia liikkuvia palveluita, tuodaan neuvolat lähemmäs lasten arkea, esimerkiksi päiväkotien yhteyteen. Neuvoloiden ilta-aikoja on lisättävä, mikä voisi parantaa myös molempien vanhempien mahdollisuuksia osallistua neuvolakäynteihin, hän jatkaa.

Vikmanin mukaan on tärkeää, että tulevaisuudessa neuvola vastaa arjen haasteisiin yhden luukun periaatteella ja matalalla kynnyksellä.

– Avun pitää olla tarvittaessa yhden puhelun tai klikkauksen päässä. Digitalisaation mahdollisuudet kannattaa hyödyntää ja sähköistä asiointia kehittää. Vanhemmuus ja vauva-arjen pyörittäminen ei välttämättä aina suju niin kuin on suunniteltu. Perheiden on voitava luottaa siihen, että neuvolasta saa matalalla kynnyksellä apua myös yllättäviin arjen tilanteisiin, hän sanoo.

Vikmanin mukaan myös neuvoloiden palveluvalikoimaa ja neuvonnan kohteita on syytä laajentaa.

– Jo nyt neuvolassa edistetään esimerkiksi lukutaitoa. Jatkossa neuvolalla voisi olla suurempi rooli myös erityisesti äitien työllistymisen edistämisessä.

Vikmanin mielestä viime aikoina levinnyt rokotekriittisyys on otettava neuvoloissa vakavasti.

– Osallistuminen rokoteohjelmaan on paitsi yksilön, myös koko yhteisön terveydellinen etu. Tämän viestin tulee olla selvä myös neuvoloissa, toteaa Vikman.

Tänään perjantaina vietetään vauvan päivää. Vauvan päivänä perheissä, työpaikoilla, palveluissa ja koko valtakunnassa kiinnitetään huomio vauvoihin.

Uusimmat
MAINOS