Verkkouutiset

Sofia Vikman: Avun palkkaaminen ei saa olla rikkaiden yksinoikeus

Kansanedustajan mukaan kotitalousvähennyksen yläraja tulee tällä hetkellä liian nopeasti vastaan.

Kansanedustaja ja Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman esittää kotitalousvähennyksen laajentamista.

Hänen mukaansa kotitalousvähennyksen enimmäissumman ja vähennysprosentin korottaminen helpottaisi perheiden arkea ja kannustaisi kotitalouksia työllistämään.

– Kotitalousvähennys on hyvä keino helpottaa perheiden arkea, lisätä hyvinvointia ja parantaa työllisyyttä. Se synnyttää työtä, jota ei ilman vähennystä teetettäisi, Vikman toteaa tiedotteessa.

– Kaikkia kodin töitä ei tarvitse tehdä itse. Näin työn teettäjälle jää enemmän aikaa keskittyä oman osaamisensa mukaiseen ammattityöhön, ja samalla syntyy uutta työtä ja lisäarvoa.

Kotitalousvähennystä käytetään tällä hetkellä erityisesti kunnostus- ja remonttitöihin. Myös kodin siivouspalveluiden osuus on ollut kasvussa. Tällä hetkellä vain kolme prosenttia kotitalousvähennyksestä käytetään hoiva- ja hoitotyöhön, josta naiset tekevät keskimäärin miehiä suuremman osan.

Vikmanin mukaan kotitalousvähennyksen käyttöä voitaisiin edistää ikäihmisten hoivassa ja lasten pedagogisen varhaiskasvatuksen ulkopuolisissa hoitotarpeissa.

– Kotitalousvähennyksen laajempi käyttö helpottaisi perhearjen ja työuran yhdistämistä. Naiset kantavat keskimäärin miehiä suurempaa hoivavastuuta lapsista ja ikääntyvistä vanhemmista. Hoivaan kohdennettu vähennys edistäisi työelämän tasa-arvoa, kun erityisesti naisten aikaa vapautuisi kotoa työuralle, Vikman sanoo.

Kotitalousvähennystä voi tällä hetkellä saada kotona tai vapaa-ajan asunnossa teetettävästä kotitaloustyöstä. Arvonlisäverollisesta työn hinnasta voi vähentää 50 prosenttia, ja vähennystä saa korkeintaan 2400 euroa vuodessa henkeä kohden.

Jos työntekijä palkataan työsuhteeseen, vähennyksen suuruus on 20 prosenttia maksetusta palkasta ja palkkaan liittyvistä työnantajan sivukuluista.

– Kotitalousvähennyksen yläraja tulee nyt liian nopeasti vastaan. Se heikentää kannustimia palkata apua kodin töihin. Suomessa työn tekemistä ja teettämistä verotetaan ankarasti, ja esimerkiksi säännöllisen työn teettäminen ilman kotitalousvähennystä on tehty kotitalouksille turhan kalliiksi, Vikman sanoo.

– Tämä käytännössä rajaa säännöllisen palveluiden hyödyntämisen monen tavallisen perheen ulottumattomiin. Työn teettäminen kotona ei saa olla vain rikkaiden yksinoikeus.

Uusimmat
MAINOS