Verkkouutiset

Sofi Oksanen: Näin Vladimir Putin suomettaa

Kirjailijan mukaan Venäjä tarvitsee informaatiosotaan Suomea ja Baltiaa vastaan tukijoiden lisäksi niin sisäisiä kuin ulkoisiakin vihollisia.

Kirjailija Sofi Oksanen on kirjoittanut ruotsalaiseen Axess-julkaisuun Putin suomettaa -artikkelin. Oksasen mukaan venäläistä hybridisotaa käydään muuallakin kuin Ukrainassa ja myös Suomessa valtiovalta on myöntänyt Venäjän informaatiosodan.

Kirjailija kertoo sanomalehtien keskustelupalstojen täyttymisestä Moskova-mielisillä nettitrolleilla ja Facebookin mainoksista, jotka vievät Kremlin asiaa ajaville saiteille. Samaan aikaan venäläismedia kuvailee Suomea Venäjän ainoaksi todelliseksi ystäväksi lännessä.

Sofi Oksanen muistuttaa, että muutama vuosi sitten Venäjällä väitettiin Suomessa olevan keskitysleirejä venäläislapsia varten. Venäläisturistien lapsia kerrottiin haettavan hotellihuoneista.

– Suomea vastaan Venäjä käyttää kepin ja porkkanan taktiikkaa, joka on hyvin tuttu suomettumisen vuosilta. Silloin palkittiin kauppaeduilla ja peloteltiin provokaatioilla, Sofi Oksanen kirjoittaa.

Oksasen mukaan presidentti Vladimir Putinin pääideologeihin kuuluva Aleksander Dugin on kehottanut Suomen kohdalla nimenomaan suomettamiseen.

– Suomettuminen on niin lähellä Duginin sydäntä, että hän haluaa levittää sitä koko Eurooppaan.

Jo aiemmin olivat Suomeen löytäneet Oksasen mukaan tiensä Viron miehityksen ja pakkosiirtojen kieltäjät. Hänen mukaansa yllättynyt suomalaislehdistö antoi tilaa näille suomalaisille, jotka myös ostivat mainostilaa lehdistä, julkaisivat kirjoja ja verkostoituivat muiden maiden samanmielisten toimijoiden kanssa.

– Kremlin puhetorvet eivät onnistuneet sabotoimaan Suomen ja Viron suhteita, mutta merkityksellistä on, että tämä agitaatioryhmä toteutti toimintaansa juuri Suomessa, juuri ennen kuin konflikti Pronssisoturi-patsaasta leimahti. Kyberhyökkäykset samaan aikaan olivat vain tekninen osa kampanjaa. Pääpaino oli psykologisessa vaikutuksessa, joka pyrki eristämään Viron lännestä ja naapurimaa Suomesta. Tämä oli Venäjän ensimmäinen kansainvälinen näkyvä disinformaatiokampanja Nato-maata vastaan.

Sofi Oksasen mukaan Venäjän valtiolliset mediat ovat pitkään maalanneet tarpeellisia viholliskuvia. Keskitysleirit edustavat täydellistä pahaa, ja niiden olemassaolon kieltäminen on siksi täysin Venäjän informaatiosodan linjan mukaista.

– Koska kuuma sota on kallista, käy Venäjä taisteluaan riippuvaisista maista ja maa-alueista toisten maiden agenttien avulla ja lietsoo paikallisia eroja, aivan kuin Ukrainassa, Baltian maissa ja Suomessa. Venäjä tulee jatkossa käyttämään informatiivisia ja psykologisia välineitä, ja niiden avulla jatketaan lännen horjuttamista – lännessä. Meillä ja teillä, Oksanen kirjoittaa ruotsalaisille.

Uusimmat
MAINOS