Verkkouutiset

Skotlannissa äänestettiin itsenäisyydestä viimeksi vuonna 2014. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Skotit eivät halua itsenäiseksi

Brexit ei ole ajamassa Skotlantia irti emo-Britanniasta.

Niukka enemmistö skotlantilaisista kannattaa pysymistä osana Britanniaa. Politico-lehden kyselyn mukaan 47 prosenttia vastaajista toivoo, että Skotlanti kuuluu vastedeskin Britanniaan. Skotlannin itsenäistymistä kannattaa 44 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastasi tuhat skotlantilaista. Lehti ei kerro, miten todennäköisesti tulos vastaa todellisuutta.

Skotlannissa äänestettiin itsenäisyydestä vuonna 2014. Tuolloin selvä enemmistö halusi pysyä osana Britanniaa: 55 prosenttia äänesti valtioliitossa pysymisen puolesta, ja itsenäisyyttä kannatti 45 prosenttia.

Britannian EU-ero vuonna 2020 on lisännyt itsenäisyyden kannatusta. Enemmistö skotlantilaisista olisi halunnut Britannian pysyvän EU:ssa.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on ehdottanut, että itsenäisyydestä äänestettäisiin uudelleen vuonna 2023. Skotlannin parlamentissa itsenäisyyden kannattajilla on enemmistö.

Britannian pääministeri Boris Johnson on puolestaan todennut, ettei hän anna lupaa kansanäänestyksen järjestämiseen. Skotlannin kansallispuolue, jota Sturgeon edustaa, on valmis järjestämään äänestyksen jopa ilman Britannian lupaa.

Enemmistä skoteista kuitenkin katsoo, että äänestystä ei pidä järjestää ilman Britannian lupaa. Näin ajattelee 43 prosenttia vastaajista. Ilman lupaa äänestyksen järjestäisi 38 prosenttia. Loput eivät kertoneet kantaansa.

Britannian hallitus on todennut, että se voisi suostua kansanäänestyksen järjestämiseen, jos 60 prosenttia skotlantilaisista kannattaisi itsenäisyyttä mielipidemittauksissa.

Uusimmat
MAINOS