Verkkouutiset

SK: PS-kansanedustajat toivat kiinalaisen kenraalin eduskuntaan

Kenraalimajuri Li Deyi toimii tekoälytutkijana.

Perussuomalaisten kansanedustajat Mika Niikko ja Ville Vähämäki toivat Kiinan asevoimien kenraalimajuri Li Deyin eduskuntaan kesäkuussa 2018, Suomen Kuvalehti kertoo. Tekoälytutkimuksen parissa työskentelevä Li edusti kansanedustajien isännöimällä vierailulla Kiinan tekoäly-yhdistystä. SK huomauttaa, että Li Deyin kaksoisroolista varoitettiin Yhdysvaltain kongressin tilaamassa raportissa vuonna 2016.

”Yhdysvaltain intressien kannalta on joka tapauksessa huomionarvoista, että Lin kaltaiset henkilöt eivät paljasta armeijakytköksiään englanninkielisissä aineistoissa. Jos asevoimien tutkijat peittävät sotilasarvonsa ja -kytkentänsä, voivat he saada pääsyn tapahtumiin, konferensseihin, julkaisuihin ja ennen muuta tiedon lähteisiin, joihin heitä muuten ei päästettäisi”, raportissa muun muassa todettiin.

Niikon ja Vähämäen kerrotaan tavanneen Li Deyin aikaisemmin Pekingissä vuoden 2018 maaliskuussa. Sekä Pekingin tapaamisessa, että eduskuntavierailulla oli mukana kiinalainen Hang Si, jonka kanssa kansanedustajat perustivat Realmax-teknologiayhtiön kesällä 2017. Mika Niikko on kertonut aiemmin SK:lle osakkuuden yhtiössä kestäneen vain kuukausia.

Ylen MOT kertoi hiljattain kansanedustajien Kiina-yhteyksien olevan luultuja tiiviimpiä. Kiinalaisten kerrottiin muun muassa maksaneen edustajien Kiinan matkoja. Matkoilla on Ylen mukaan edistetty Realmax-yhtiön liiketoimia. Niikon ja Vähämäen isäntänä Kiinassa kerrotaan olleen myös kiinalaisen järjestön, jonka vaikuttamisyrityksistä suojelupoliisi on varoittanut.

Uusimmat
MAINOS