Verkkouutiset

Sitra: Kiertotaloudessa miljardien mahdollisuudet Suomelle

Sitran selvityksen mukaan resurssien kierron tehostaminen tarjoaisi Suomen kansantaloudelle 1,5 – 2,5 miljardin euron vuotuisen kasvumahdollisuuden vuoteen 2030 mennessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiertotalous tarkoittaa hyvin suunniteltua taloutta, jossa materiaalien hukkaaminen ja jätteen syntyminen on minimoitu.

– Maailmalla kiertotalous on mitä ajankohtaisin teema, ja sen taloudelliset mahdollisuudet on arvioitu valtaviksi. Ellen MacArthur Foundationin arvion mukaan kiertotalousmarkkinoiden arvo on jopa 700 miljardia euroa, kertoo johtaja Mari Pantsar-Kallio Sitrasta tiedotteessaan.

Sitran selvityksen mukaan kiertotalouden suurin arvopotentiaali ei ole materiaalivirroissa tai jätteessä vaan laitteiden huollossa, uudelleenkäytössä ja uudelleenvalmistuksessa. Selvityksessä todetaankin, että lähtökohtana pitäisi olla arvon mahdollisimman tehokas kierto ja jätteen synnyn ehkäisy, ei jätteen määrällisesti mahdollisimman suuri hyödyntäminen raaka-aineena tai energiana.

Väestönkasvu ja luonnonvarojen niukkeneminen nostavat tulevaisuudessa raaka-aineiden hintoja ja heikentävät niiden saatavuutta. Kiertotalous voisi auttaa Suomea varautumaan tähän kehitykseen, kun resurssien uudelleenkäyttö voidaan nostaa uudelle tasolle.

– Kiertotalouteen siirtyminen on tulevaisuudessa väistämätöntä, mutta jos se tehdään ajoissa ja suunnitellusti, kansantaloutemme pystyy hyötymään edelläkävijyydestä, luomaan uusia innovaatioita ja tarjoamaan ratkaisuja myös vientiin, Pantsar-Kallio toetaa.

Suomi on selvityksen mukaan jo pitkällä kiertotalouden toteuttamisessa monella alalla, mutta paljon olisi vielä tehtävissä. Jätteestä 54 prosenttia ei kierrätetä eikä meillä juuri ole innovatiivisia palvelukonsepteja, jotka liittyisivät laitteiden huoltoon tai uusiokäyttöön.

– Yritysten tulee jo tuotesuunnittelussa huomioida tuotteiden kierrätettävyys ja modulaarisuus sekä lisätä tuotteisiinsa enemmän älyä ja palveluita. Yritysten pitäisi nykyistä enemmän miettiä, mitä asiakkaat haluavat: tuotteen vai mahdollisuuden käyttää sitä tarvittaessa, Sitran johtava asiantuntija Jyri Arponen kertoo.

Suurimmaksi hyötyjäksi arvioitiin selvityksessä konepajateollisuus, jonka kiertotalouden vuositason potentiaaliksi arvioitiin 300–450 miljoonaa euroa.

Selvitys julkaistiin perjantaina Helsingissä. Konsulttiyhtiö McKinsey on toiminut selvityksessä Sitran sisältökumppanina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)