Verkkouutiset

Sisäministeriön Päivi Nerg: Tilapäinen oleskelulupa olisi sama kuin turvapaikan antaminen kaikille tulijoille

Kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan tilapäiset oleskeluluvat tekisivät tyhjäksi koko turvapaikkaprosessin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ruotii Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan vaatimuksia tilapäisistä oleskeluluvista.

Julkisuudessa on vaadittu, että sellaiset tulijat, jolla ei ole edellytystä saada turvapaikkaa, mutta jotka eivät halua palata kotimaahansa, saisivat tilapäisen oleskeluluvan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jos näin toimittaisiin, oleskelu­lupa myönnettäisiin käytännössä kaikille, jotka ovat tulleet Suomeen – riippumatta siitä, onko hakijalla maahanmuuttoviranomaisten tutkinnan ja viime kädessä tuomio­istuinten mukaan kansainvälisen suojelun tarve, Nerg kirjoittaa.

Hän kysyy, mihin turvapaikkahakemusten tutkintaa tarvitaan, jos tulos on ­sama prosessista riippumatta ja miksi hakemuksia edes käsiteltäisiin, jos jokainen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut saisi halutessaan jäädä Suomeen.

– Tulisiko meidän todeta, että turvapaikan peruste on ulkomaalaislain ja kansainvälisten sopimusten sijaan ihmisen subjektiivinen tahto?

Kansliapäällikkö muistuttaa, että viranomaisten pitää oikeusvaltiossa noudattaa lakeja ja tehdä päätöksiä niiden pohjalta.

Turvapaikkapolitiikassa ja myös mahdollisissa tilapäisissä oleskeluluvissa on Päivi Nergin mukaan kyse koko Euroopan laajuisesta ilmiöstä eikä vain kansallisista päätöksistä. Suomi on sitoutunut hakemaan turvapaikkatilanteeseen yhteistä ratkaisua muiden EU-maiden kanssa.

Nerg huomauttaa, että jos Suomi nyt myöntäisi oleskeluluvan jokaiselle, joka on saanut kielteisen päätöksen mutta ei halua palata, olisi linjauksella kauaskantoisia vaikutuksia.

– Jos oleskelulupa myönnettäisiin Suomessa kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, yhä ­useampi Eurooppaan tulija – mahdollisesti hyvin suuri joukko – suuntaisi Suomeen. Vastaavaa järjestelmää ei ole yhdessäkään EU-maassa.

– Yhteiskuntamme ei ole tällaiseen muutokseen valmis ja varautunut. Miten varmistamme, että jokainen Suomeen tulija sopeutuu suomalaiseen yhteiskuntaan? Tällaisella politiikalla olisi vaikutuksia myös sisäiseen turvallisuuteen, kun tulijoiden taustoja ei enää tutkisi kukaan, hän jatkaa.

Suomesta saatu tilapäinen oleskelulupa avaisi Nergin mukaan ”ovet lähes kaikkialle Eurooppaan”. Siihen olisi hänen mukaansa muillakin sanomista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)