Verkkouutiset

Sisäministeriön päällikkö kirkon sekaantumisesta turvapaikkapolitiikkaan: Todella loukkaavaa

Kielteisten turvapaikkapäätösten lukeminen ei ollut millään tavalla kirkon tehtävä, sanoo Päivi Nerg.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvostelee kirkon sekaantumista turvapaikkapolitiikkaan. Nykypäivän haastattelussa hän palaa tuntemuksiinsa, kun pääkaupunkiseudun kirkoissa luettiin taannoisena sunnuntaina Maahanmuuttoviraston kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Nerg sanoo kokeneensa asian ”todella loukkaavana”. Hänen ensimmäinen reaktionsa oli, eikö kirkko luota suomalaiseen oikeusjärjestelmään?

– Minusta se ei ollut millään tavalla kirkon tehtävä. Lukea viranomaisten päätöksiä, ja vielä tarkoitushakuisesti niiden alkuosioita painottaen.

Nerg huomauttaa, että turvapaikkapäätösten alkuosioissa kerrotaan, miten turvapaikanhakija on itse kokenut tilanteen. Sen jälkeen ryhdytään analysoimaan, miten kuvaus suhteutuu annettuun päätökseen? Onko se totta? Ovatko olosuhteet muuttuneet?

– Vastaavasti siellä olisi voitu lukea vaikkapa Kelan toimeentulotukipäätöksiä. Minusta tämä oli aivan käsittämätöntä, Nerg jatkaa.

Hätämajoituksesta kerrottava poliisille

Nerg kokee itse olevansa ”perusarvoiltaan suomalainen luterilainen kristitty”. Kirkossa hän käy hieman keskimääräistä useammin. Nerg on aiemmin ollut myös kristillisdemokraattisen puolueen jäsen. Tosin vain lyhyen ajan – vuonna 2007 – jolloin hän pyrki puolueen listoilta eduskuntaan, muttei tullut valituksi.

Pakolaiskriisin alkuvaiheessa lukuisat kirkot avasivat ovensa ja tarjosivat hätämajoitusta turvapaikanhakijoille, joita saapui bussilasteittain pohjoisesta. Monet kirkot ovat sittemminkin tarjonneet lyhytaikaista hätämajoitusta niin paperittomille turvapaikanhakijoille kuin suomalaisille asunnottomille.

Julkisuudessa sisäministeriön ja kirkon välillä on ollut aistittavissa jännitteitä. Kansliapäällikkö Nerg arvosteli jo syksyllä järjestöjen ja kirkon tarjoamaa hätämajoitusta ja katsoi sen antavan ”väärän viestin” paperittomille, joiden vapaaehtoista paluuta pitäisi pikemminkin kannustaa.

Miten kansliapäällikkö kokee kirkon toiminnan nyt?

– Jos kirkko tarjoaa yhtä lailla samanlaista hätäapua niin paperittomille kuin muillekin hädänalaisille ihmisille ja jos he ovat yhteydessä viranomaisiin, eivät lähde piilottelemaan ketään eivätkä estämään viranomaisten toimintaa, niin silloin kaikki on kunnossa, Nerg sanoo.

Nergin mukaan ”yhtään sellaista tilannetta ei ole tullut eteen”, että kirkko olisi mennyt tässä niin sanotusti liian pitkälle. Alueen seurakunnat ja poliisilaitokset ovat käyneet ohjeistukset läpi keskenään.

– Jos kirkko ottaa laittomasti maassa olevan hätämajoitukseen yöksi, kirkon velvollisuus on kertoa tästä poliisille, jotta olemme asiasta tietoisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)