Verkkouutiset

Sisäministeri Orpo Ylellä: EU:n ja Turkin sopimat radikaalit toimet ratkaisu pakolaiskriisiin

Petteri Orpo korostaa, että EU:n ja Turkin sopimien toimien toimeenpano aiheuttaa huolta. Hän uskoo kuitenkin, että kriisi saadaan kuriin.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan EU:n ja Turkin huippukokouksessa sovitut toimenpiteet auttavat pakolaiskriisin ratkaisemisessa.

– Minusta tässä on todellakin ratkaisun avaimet. Ne elementit, joista johtajat nyt ovat sopineet, ovat radikaaleja ja uusia, mutta juuri sen kaltaisia, joita tässä on taustalla pohdittu, Orpo sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan EU:n ja Turkin välisissä keskusteluissa maanantaina muuttoliikkeen hallitsemiseksi päästiin askel eteenpäin, mikä helpottaa molempien osapuolten taakkaa pakolaiskriisissä.

Turkki vahvisti sitoumuksensa ottaa takaisin kaikki laittomasti Kreikkaan saapuneet ihmiset, jotka eivät tarvitse kansainvälistä suojelua. EU-maat puolestaan lupaavat ottaa Turkista yhden syyrialaispakolaisen jokaista Kreikasta palautettua syyrialaista kohden.

– Saadaan uskottavasti ulkorajat pitämään siten, että salakuljettajien matkaan ei kannata lähteä. Ihmiset tietävät, että heidät palautetaan Turkkiin, jos he saapuvat Eurooppaan laitonta reittiä, Orpo totesi.

– Koska linja tulee olemaan rajalla tiukka, EU sitoutuu ottamaan Turkista todellisessa hädässä olevia ja helpottamaan sitä kautta humanitääristä hätää Turkissa.

Orpon mukaan toimenpiteiden toimeenpano aiheuttaa huolta. Hän korostaa, että Eurooppa ei ole kyennyt panemaan kunnolla toimeen aiemmin sovittuja toimenpiteitä.

– Tämä on ollut suurin murhe tämän koko pakolaiskriisin ajan näissä eurooppalaisissa päätöksissä.

– Olen kuitenkin varovaisen toiveikas, koska riskit ovat niin suuret, jos tässä epäonnistutaan. Kreikan saarille saapuu joka päivä pari tuhatta turvapaikanhakijaa. Siksi uskon, että Eurooppa puristaa nyt loppuun asti sen, minkä päämiehet ovat sopineet.

Turkille luvataan myös lisää taloudellista tukea pakolaisista huolehtimiseksi. Lisäksi päämiehet sopivat lisätoimista Turkin EU-suhteen tiivistämiseksi.

Uusimmat
MAINOS