Verkkouutiset

Kai Mykkänen: Reservipoliisit eivät korvaa ammattipoliiseja

Hallituksen esitys reservipoliiseista on parhaillaan lausuntokierroksella.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa, että reservipoliisi ei korvaa ammattipoliisia vaan toimii normaaliolojen väliaikaisessa häiriötilanteessa. Sellainen voi olla esimerkiksi äkillinen maahantulon lisääntyminen.

Mykkänen vastaa Helsingin Sanomien uutiseen, josta hänen mukaansa sai käsityksen, että reservipoliisi tarkoittaa laajoja valtuuksia, lyhyttä koulutusta ja vakinaisen poliisin korvaamista.

– Tästä ei ole kyse. Reservi­poliiseilla ei ole vaikutusta ammattipoliisien määrään. Kyse olisi poliisin reservistä poikkeuksellisissa ja tilapäisissä tilanteissa. Nykyisen noin 7 200 poliisin avuksi voitaisiin normaaliolojen häiriötilanteissa kutsua reservipoliiseja valtioneuvoston päätöksellä. Poliisihallituksen tämänhetkinen arvio koulutettavien reservipoliisien määrästä on noin 2 000, Mykkänen kirjoittaa.

Sisäministeri kirjoittaa, että reservipoliisi ei kilpaile poliisin kanssa resursseista.

– Poliisin vuosibudjetti on yli 700 miljoonaa euroa. Reservipoliisijärjestelmän vuosittainen ylläpitokustannus olisi noin puoli ­miljoonaa euroa eli alle promille poliisitoiminnan kokonaiskustannuksista.

Mykkäsen mukaan reservipoliisit saisivat peruskoulutuksen lisäksi jatkuvaa täydennyskoulutusta. Tehtävät olisivat tarkoin laissa säädettyjä.

– Tehtäviin voisi kuulua esimerkiksi liikenteen ohjausta, eristettyjen alueiden vartiointia sekä kiinniotettujen kuljetuksia ja vartiointia. Lausunnolla olevan esityksen mukaan reservipoliisit voisivat olla aseistettuja, jos tehtävä sitä vaatisi. Aseen kantamiseen vaadittaisiin aina erillinen koulutus, joka olisi sama kuin ammattipoliiseilla.

– Hyvän turvallisuuspohjakoulutuksen saaneet sotilaspoliisit, rauhanturvaajat ja upseerit olisivat potentiaalista reservipoliisiainesta, Mykkänen kirjoittaa.

 

Uusimmat
MAINOS