Verkkouutiset

Sirpa Pietikäinen: Kunnianhimoton EU-asetus ei kannusta luomutuotantoon

Luomuasetuksen uudistaminen tulee vaikeuttamaan luomutuotannon kasvattamista, arvioi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Euroopan parlamentti äänestää tällä viikolla luomulainsäädännön uudistamisesta. Esitetty luomuasetus ei kuitenkaan Sirpa Pietikäisen mielestä kannusta investoimaan luomutuotantoon Suomessa eikä takaa riittävää eläinten hyvinvointia Euroopassa.

– Erityisen ongelmallista Suomen kannalta on, että kasvualustojen käyttö sallitaan vain määräajan puitteissa. Suomen mahdollisuus lisätä luomukasvisten tuotantoa kasvihuoneissa on heikompi, kun varmuutta luomutuotannon sallimisen jatkosta kasvualustoilla ei ole, Pietikäinen toteaa tiedotteessaan.

Parlamentin hyväksyttäväksi tulevassa esityksessä Suomelle, Ruotsille ja Tanskalle on myönnetty poikkeus käyttää kasvualustoja vielä 10 vuotta asetuksen voimaan tulon jälkeen, eli vuoteen 2030 saakka.

– Valitettavasti poikkeus koskee vain jo luomusertifikaatin saaneita eli uusi asetus ei kannusta aloittamaan tai investoimaan luomutuotantoon Suomessa, Pietikäinen huomauttaa.

Seuraavien 10 vuoden aikana tuotantomenetelmillä ja neuvotteluilla on hänen mielestään varmistettava, että kasvistentuotanto kasvihuoneissa, myös kasvualustoilla, voi saada pysyvästi luomustatuksen.

Lisäksi eurooppalaiset torjunta-ainejäämien raja-arvot jäivät esityksessä liian heikolle tasolle, jolloin ne eivät kykene takaamaan kaikissa tapauksissa tuotteiden puhtautta kuluttajille.

Pietikäisen mukaan uuden luomuasetuksen myötä eläinten hyvinvointimääräykset jäävät edelleen niin yleiselle tasolle, etteivät kuluttajat voi luottaa luomutuotannon takaavan eläinten hyvinvointia, vaan se jää riippuvaiseksi jäsenmaiden omasta lainsäädännöstä.

Luomutuotannon osuus EU:ssa on 6,7 prosenttia maatalouden pinta-alasta. Vuosina 2012–2016 luomutuotanto kasvoi 18,7 prosenttiin, ja sen odotetaan edelleen kasvavan.

Pietikäinen korostaa, että tavoiteluvun asettaminen luomutuotannolle on tärkeää. Pietikäisen Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa laatimassa lausunnossa tavoitteeksi esitettiin viidennes peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä.

– Suomessa kysynnän kasvu on lisännyt luomutuotteiden pinta-alaa myös kaupoissa ja tuonut uusia tuotteita järjestelmän piiriin. Suomella onkin kunnianhimoinen tavoite lisätä luomuviljelyn pinta-alaa viidennekseen vuoteen 2020 mennessä. Valitettavasti luomuasetuksen uudistaminen tulee vaikeuttamaan luomutuotannon kasvattamista asetuksen voimaan tulon jälkeen, Pietikäinen toteaa.

Uusimmat
MAINOS