Verkkouutiset

Sipilältä tuttu virhe – paljonko onkaan julkisen sektorin osuus?

Yksityinen sektori tuottaa BKT:sta neljä viideosaa eikä 42 prosenttia, toteaa Tilastokeskus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi viime viikolla Yrittäjäpäivillä, että Suomessa on kymmeniä tuhansia virkamiehiä liikaa.

– Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noussut 58 prosenttiin. Valtiolla ja kunnilla on töissä yhteensä 530 000 suomalaista, hän sanoi STT:n uutisen mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vastaava väite julkisen sektorin osuudesta on esitetty aiemminkin. Tilastokeskuksen mukaan se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Jos julkisen sektorin osuus olisi 58 prosenttia, yksityinen sektori tuottaisi bruttokansantuotteesta vain 42 prosenttia. Tämä ei pidä läheskään paikkaansa, kirjoittaa Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun blogissaan.

– Julkinen sektori tuottaa Suomessa viidesosan bruttokansantuotteesta ja yksityinen sektori neljä viidesosaa, hän sanoo.

Sekaannuksen takana ovat ristiin menevät käsitteet. Julkiset menot ovat 57 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta julkiset menot ovat eri asia kuin julkinen sektori, Bruun selventää.

Bruttokansantuote ei koostu julkisista ja yksityisistä menoista, vaan se kertoo, mikä on kansantaloudessa tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvo. Julkiset menot kertovat, paljonko julkinen sektori on käyttänyt rahaa tavaroihin ja palveluihin, paljonko se on tuottanut arvonlisää ja paljonko se on tulonsiirtoja ja korkoja.

Vastaava luku löytyy myös yksityiseltä puolelta, ja yksityiset menot ovat selvästi suuremmat kuin bruttokansantuote.

Bruunin mielestä yksityistä ja julkista sektoria on hyvä verrata vaikka työntekijöiden määrällä. Suomessa julkisen puolen työntekijöiden osuus on 24 prosenttia työvoimasta. Esimerkiksi Ruotsissa luku on 28 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)