Verkkouutiset

Sinisilmäinen Suomi pysyy Naton ulkopuolella

BLOGI

Ilkka Luukkonen
Ilkka Luukkonen
Ilkka Luukkonen oli Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja tammikuuhun 2022 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opiskelukaveri sanoi kerran, että venäläiset pitävät suomalaisia tyhminä. Suomalaiset eivät tajua, miten bisneksessä liikkuu sellaisia määriä rahaa, että ketään ei haittaa, jos siitä laittaa vähän sivuun.

Kaveri on tehnyt pitkään kauppaa venäläisten kanssa ja joutunut ehtimiseen selittämään, miksi ei suostu lahjomaan virkamiehiä tai ottamaan tarjouskilpailuissa venäläisten tarjoamia ruplia itselleen. Kyllä on tshuhna tyhmä, venäläiset sanovat hänelle.

Tämä tarina tuli mieleen, kun luki HS:n juttua suomalaisten pahimmista yritysmokista. Jutussa ei puhuttu mitään Venäjän-kaupasta eikä korruptiosta, mutta sen sijaan mainittiin useaankin otteeseen yksi suomalainen ominaisuus: sinisilmäisyys.

Sinisilmäinen ihminenhän ei huomaa, miten häntä huijataan.

Voisiko sinisilmäisyyteen törmätä myös liikemaailman ulkopuolella? Vaikkapa ulkopolitiikassa? Vaikkapa siinä 70-lukulaisen raikkaassa näkemyksessä, että Suomea ei uhkaa mikään ulkopuolinen vaara? Ei ehkä juuri nyt uhkaakaan, mutta ensi vuonna voi olla toisin.

Voisiko silti olla, että venäläiset naureskelevat suomalaisille, että kyllä on tshuhna tyhmä, kun ei tajua Natoon liittyä? Hankoon saakkako tässä pitää marssia?

Tätä kirjoitettaessa Venäjä on lehtitietojen mukaan ampunut juuri ukrainalaisen majurin ja perheenisän Krimin valloituksen yhteydessä, joka presidentti Vladimir Putinin mukaan on sujunut ylistettävän verettömästi.

Itäukrainalainen Donetskin kaupunki puolestaan aikoo laittaa kansalaisensa äänestämään Venäjään liittymisen puolesta. Venäläiset rauhanturvaajat on tilattu paikalle. Venäjä on ilmoittanut, että se ei ole sekaantunut hankkeeseen. Venäjän liput liehuvat saloissa ukrainalaisten omasta tahdosta.

Georgiassa pelätään, että Venäjä alkaa myöntää passeja Georgian venäjänkielisille kansalaisille. Samanlaisia ajatuksia on uzbekeilla. Baltit sanoivat jo kuukausi sitten, että Venäjä uhkaa niitä.

Suomea suojelee tietysti yhteinen raha Saksan kanssa, mutta se on ohut turvatakuu. Toinen turvatakuumme on lause, että kun pysymme hyvissä väleissä itänaapurin kanssa, olemme turvassa. Sekin on ohut takuu.

HS:n jutussa muuten todettiin, että isännättömällä rahalla tehdään usein suurimmat tyhmyydet. Kuka Suomessa käyttää isännän ääntä, kun kansa sanoo, että voimme liittyä Natoon, jos päättäjät sitä ehdottavat, mutta päättäjät sanovat, että Natoon voidaan liittyä vain, jos kansa niin päättää?

Tämän kirjoittaja ei ole syytön sinisilmäisyyteen. Siitä voi kuitenkin päästä irti: Suomen pitää liittyä Natoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)