Verkkouutiset

Siivousala kärsii työvoimapulasta

Erityisesti kasvukeskuksissa puhtausalaa vaivaa työvoimapula.

Siivousala kärsii jo nyt työvoiman osittaisesta laatupulasta, etenkin kasvukeskuksissa. Lisäksi lähivuosina noin 30 prosenttia ammattitaitoisista siivoojista on eläköitymässä.

– On väärin kuvitella, että kotisiivouksen konstein selvittäisiin tämän päivän siivoustyöstä. Laadukas ja tehokas siivoustyö vaativissa asiakaskohteissa edellyttää syvällistä perehtymistä ja alan taitojen, välineiden ja siivottavien materiaalien tuntemista sekä ymmärrystä erilaisten asiakastarpeiden vaikutuksesta siivoustyöhön. Siivoojan työ on ammattilaisen työtä siinä missä putkimiehenkin työ, kertoo liiketoimintayksikön johtaja Taina Huttunen ISS Palveluista.

– ”Meistä saisi vaikka kuinka paljon enemmän irti, jos meitä vaan kohdeltaisiin ihmisinä”, sanoo usea siivooja. Tämänkaltaisen yleisen asennoitumisen muutoksessa piilee Suomen kilpailukykyloikan mahdollisuus, ei missään kuusiminuuttisissa, toteaa Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen avasi jo keväällä keskustelun puhtausalan työvoimapulasta liputtamalla työperäisen maahanmuuton helpottamisen puolesta.

– Suomessa olisi vielä paljon tehtävää työperäisen maahanmuuton helpottamiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa tarveharkinnan purkaminen on edesauttanut työvoiman saatavuutta myös puhtausalalla. Pohjoismaiden ikäluokat alkavat olla jo niin pieniä, että työllisyyden kasvu tulee jatkossa riippumaan suurelta osin maahanmuuttajista, hän totesi.

SuomiAreenassa keskustellaan perjantaina siivousalan tulevaisuudesta, houkuttavuuden työvoiman saatavuuden ja maahanmuuttoasioiden näkökulmista.

Uusimmat
MAINOS