Verkkouutiset

Siirtolaisilla uusi reitti: Venäjän kautta Lappiin

Moni Eurooppaan pyrkivä siirtolainen on hylännyt vaaralliset merimatkat ja lähtenyt matkaan maateitse.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viimeisen muutaman kuukauden aikana Euroopan kaikkein pohjoisimpiin kolkkiin on alkanut ilmestyä pakolaisia Venäjältä, New York Times kertoo.

Lehden mukaan moni etenkin Syyriasta, Irakista tai Afganistanista lähtenyt on päättänyt luopua vaarallisesta merimatkasta ja lähtenyt tavoittelemaan Pohjois-Eurooppaa maateitse. Heidän matkansa vie usein Venäjän kautta pitkälle Pohjolaan. Etenkin Norjan Lappi on ollut tulijoiden suosiossa.

Aivan Norjan pohjoiskärjessä sijaitsevaan Storskogiin saapui yksin syyskuussa yli 400 turvapaikanhakijaa Venäjän rajan yli. Viime vuonna tulijoita oli 5.

Valtaosa Storskogiin tulevista saapuu maahan venäläisillä polkupyörillä. Nyt sadat pyörät on pinottu norjalaiskaupungin poliisiaseman pihalle. Syy erikoiseen kulkupeliin on yksinkertainen. Venäjä ei anna jalankulkijoiden ylittää rajaa. Siksi tuhansien kilometrien matkan viimeisen metrit on pyöräiltävä.

Norjalaisten viranomaisten mukaan harva tulijoista tietää, mihin maahan hän on tullut, eikä monella ole mitään lämpimiä vaatteita.

Ilmiön mittakaavasta kertoo jotakin se, että Saksan liittokansleri Angela Merkel käytti sitä keskiviikkona Euroopan parlamentissa pitämässään puheessa esimerkkinä siitä, kuinka pakolaiset ”löytävät mitä uskomattomimpia vaihtoehtoja”, jos EU-maiden hallitukset yrittävät sulkea perinteisiä maahantuloreittejä.

Venäjän syyrialaisia

”Tämä on parempaa kuin meren ylittäminen”, toteaa 55-vuotias syyrialainen insinööri Yasir Arslanuk.

Hän saapui hiljattain Norjan Lappiin perheensä kanssa.

Kuten jotkut muutkin Venäjältä tulleet, ei Arslanuk lähtenyt pakoon Syyriasta. Hän asui Venäjällä, mutta päätti lähteä maasta etsimään parempaa elämää, kun hänelle selvisi, että Syyrian kansalaisuus takaa usein pakolaisstatuksen Euroopassa.

21-vuotias syyrialaisnainen taas kertoo isänsä, äitinsä ja veljensä paenneen Syyriasta Saksaan kesällä. Perhe kertoi sellaisia kauhutarinoita matkasta Välimeren yli ja Balkanin läpi, että nainen päätti mieluummin koittaa onneaan kulkemalla Venäjän kautta.

New York Times kertoo tarinoiden Venäjän reitistä ja pakolaisten hyvästä kohtelusta Norjassa leviävän nopeasti. Sosiaalisessa mediassa kerrotaan, kuinka ensimmäinen Pohjois-Norjaan saapunut syyrialaisryhmä oli majoitettu ensin hienoon hotelliin Norjan Kirkkoniemeen, ja lennätetty sitten Osloon jättämään turvapaikkahakemuksia.

Tarinoiden seurauksena monet Syyriasta paenneet yrittävätkin nyt saada viisumeita Venäjälle sen sijaan, että pyrkisivät Välimeren ylitse.

Arslanuk kertoo joidenkin venäläisten rajavartioiden kysyvän syyrialaisilta, mikseivät he palaa kotiin ja taistele Venäjän presidentti Vladimir Putinin tukeman Syyrian presidentti Bashar al-Assadin puolella. Kaikki päästetään kuitenkin läpi, eikä matkustusasiakirjoja kysellä.

Venäjän puolella pakolaisvirrasta on jo tullut tuottoisaa liiketoimintaa. Paikalliset kuljetusyritykset vievän Murmanskiin usein lentämällä saapuvat turvapaikanhakijat rajan lähellä sijaitsevaan Nikkeliin. Sieltä pakolaiset ostavat polkupyöränsä ja lähtevät kohti Euroopan pohjoista kärkeä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)