Verkkouutiset

Sähkön hinta nousee – ”eduskunta möhläsi verkon 2011”

Eero Lehden mukaan tavalliset kansalaiset joutuivat lumimyräkän jälkeen 'paniikkiratkaisun' maksajiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti arvostelee kovin sanoin poliittisia päätöksiä, jotka ovat johtaneet sähkön siirtohintojen nousuun.

Muutoksen taustalla on tammikuun 2011 lumimyräkän aiheuttama ”paniikkiratkaisu” eduskunnassa. Sen seurauksena säädetty laki rajoitti sähkönsiirron häiriötilanteet kuuteen tuntiin. Sähköyhtiöt velvoitettiin kaivamaan ilmassa kuljevat voimalinjat maan alle, jotta lumivahingot eivät aiheuttaisi alueellisia katkoksia.

– Nyt kaapeleita kaivetaan maahan myös sellaisilla peltoalueilla, joilla puita ei tule koskaan kaatumaan ilmajohtojen päälle. Käyttökelpoista verkkoa puretaan, jolloin koko materiaali menee romuksi. Monissa tapauksissa johdoilla olisi ollut käyttöikää jäljellä jopa 20–30 vuotta, Eero Lehti sanoo Verkkouutisille.

Hänen mukaansa aggregaattien käyttö tulisi huomattavasti laajoja kaivuutöitä halvemmaksi tavallisille kansalaisille, jotka joutuvat maksamaan remontin lopullisen hintalapun korkeina sähkön siirtohintoina. Sähköyhtiöt voisivat siirtää aggregaatteja nopeasti tilapäisestä katkoksesta kärsivälle alueelle, kunnes korjaustyöt saadaan tehtyä.

– Koko riski olisi voitu poistaa välittömästi sadalla miljoonalla eurolla, joka on noin yksi prosentti kaivuiden kokonaiskustannuksista, Lehti sanoo.

Monet maatilat ja sairaalat ovat jo varautuneet aggregaateilla tuntien tai jopa vuorokausien mittaisiin sähkökatkoksiin. Lehti painottaa, etteivät verkon maahankaivamisen kustannukset vastaa lähimainkaan siitä saatavaa hyötyä.

– Suomessa ei tule koskaan tapahtumaan sellaista, että koko maan sähköt menisivät kerralla poikki tuulen tai vastaavan vuoksi. Ja vaikka menisi, niin korjaaminen on luvanvaraista toimintaa, minkä vuoksi korjaajia on vain rajoitettu määrä.

Siirtohinnat valuvat Australiaan asti

Eero Lehti huomauttaa, että sähköyhtiöt voisivat jo nyt huolehtia ainakin tärkeimmistä verkon ongelmista aggregaateilla. Maahankaivamisen toteuttamisessa tulee sen sijaan kestämään vielä noin kymmenen vuotta.

– Koko laki tehtiin ilman pääoman tuottoon ja riskin vähentymiseen liittyviä laskelmia, tai sitten niitä ei ymmärretty. Eduskunnalla oli vuoden 2011 myrskyn jälkeen paniikki, ja asian ajateltiin hoituvan muutamassa kuukaudessa. Tässä vaiheessa pitäisi viimeistään muuttaa kyseistä päätöstä. Olemme hukkaamassa kymmenen miljardia euroa yhteiskunnan varoja koko hankkeessa, Lehti sanoo.

Hänen mukaansa tavalliset kansalaiset ovat joutuneet eduskunnan tekemän  paniikkiratkaisun maksumiehiksi.

– Ministerit möhläsivät koko siirtoverkon ja vielä viime kädessä möivät sen osittain australialaiselle siirtoverkkoja hakevalle ja metsästävälle sijoitusyhtiölle. Nyt mummon mökin siirtohinta ei jää edes paikallisille toimijoille, vaan menee voittojen tuloutuksena Australiaan asti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)