Verkkouutiset

Shokkikuva syntyvyydestä: Synkkä ennustekin alittui

Syntyvyys alittaa ennusteet tänä vuonna.

Viime vuoden marraskuussa julkaistu karu väestöennuste herätti runsaasti huomiota. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan työikäisten eli 15–64-vuotiaiden määrä oli vähentynyt viimeisen kahdeksan vuoden aikana peräti 100[nbsp]000 henkilöllä. Työikäisten osuuden väestöstä ennustettiin pienenevän nykyisestä 62 prosentista 58 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä. Tuolloin työikäisten väestön arvioidaan olevan yli 200[nbsp]000 henkeä nykyistä pienempi.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen huomauttaa, että toteutunut tilanne on tänä vuonna alittamassa ennusteen. Hän on julkaissut Twitterissä alla näkyvät paljon puhuvat kuvat väestökehityksestä.

– Vajaa vuosi sitten julkaistun melko synkän väestöennusteen mukaan tänä vuonna syntyisi noin 49[nbsp]000 lasta. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna syntyy todellisuudessa alle 45[nbsp]000 lasta, Kärkkäinen tviittaa.

Hänen mukaansa syntyvyyden ennustettiin laskevan näin matalalle tasolle vasta 2040-luvulla.

Alhaiset syntyvyysluvut ovat myrkkyä huoltosuhteelle. Sataa työikäistä kohden on nyt 60 ”huollettavaa” eli alle 15-vuotista ja yli 65-vuotiasta.  Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2070 sataa työikäistä kohden on jo 81 huollettavaa. Ilmiön taustalla on niin syntyvyyden lasku kuin nettomaahanmuuton väheneminenkin.

Uusimmat
MAINOS