Verkkouutiset

Seksuaalirikoksista luvassa kovemmat rangaistukset

Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen näkee lähiaikojen tärkeimpänä lakihankkeena seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen.

Valmisteleva työryhmä julkaisi raporttinsa heinäkuussa ja siitä jätettiin lausunnot syyskuussa. Lausuntojen jälkeen alkaa varsinainen lainvalmistelu ja eduskuntaan esitys saapuu näillä näkymin ensi keväänä.

– Lausuntokierroksen perusteella työryhmän tekemät esitykset kaipaavat selkeyttämistä. Useat tuomioistuimet, syyttäjät ja järjestöt näkevät riskinä, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset lievenevät ja että arviointi kohdistuu entistä voimakkaammin tekijän sijasta lapsen toimintaan hyväksikäyttötilanteessa, jos lainvalmistelu etenee työryhmän esittämällä tavalla. Lainsäädännön jatkovalmistelussa on syytä varmistaa, että näin ei käy, Mäkynen toteaa.

– Hallitusneuvotteluihin oikeusvaltiota käsittelevään työryhmään osallistuneena tiedän, että hallituksen tahto on selkeyttää seksuaalirikoksia koskevaa lainsäädäntöä ja koventaa rangaistuksia. Hallitusohjelman mukaan uudistuksen lähtökohtana on jokaisen koskemattomuus ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Rikoslain raiskauksen määritelmä muutetaan suostumuksen puutteeseen perustuvaksi, Mäkynen jatkaa.

Raiskauksen määritelmän muuttaminen suostumuksen puutteeseen perustuvaksi tarkoittaa hänen mukaansa konkreettisesti todistustaakan muuttamisena.

– Uhrin kokemasta väkivallasta tai sen uhasta asian käsittely keskittyy jatkossa siihen, voidaanko osapuolten katsoa suostuneen sukupuoliyhteyteen. Vastaava määritelmä on käytössä esimerkiksi Ruotsissa.

Tämä on Mäkysen mukaan tärkeä periaatteellinen muutos.

– Lakivaliokunnan tärkein tehtävä tällä kaudella on saada seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus maaliin, Mäkynen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)