Verkkouutiset

Ihmisiä joulutorilla Sveitsin Lausannessa. / LEHTIKUVA / AFP Fabrice Coffrini

Sekoittuiko omikronin geeneihin tavallista flunssaa?

Muunnokseen kopioitunut geneettinen materiaali voi tutkijan mukaan lieventää taudin aiheuttamia oireita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronaviruksen omikronmuunnokseen on mahdollisesti siirtynyt geneettistä materiaalia toisesta, vain lievää flunssaa aiheuttavasta koronavirustyypistä.

Washington Post -lehden mukaan havainto tarkoittaisi, että omikron leviäisi aiempaa herkemmin, mutta aiheuttaisi lievempiä oireita. Vastaavia alustavia havaintoja on jo tehty Etelä-Afrikassa.

Amerikkalainen Nference-yhtiö löysi sekvensoinnin yhteydessä geneettisen pätkän, joka esiintyy myös HCoV-229E-viruksessa. Mutaatio on voinut tapahtua henkilössä, jolla on ollut samanaikaisesti molempien koronavirustyyppien aiheuttama infektio. Tutkimuksen esiversiota ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkija Venky Soundararajan kuvailee samankaltaisuutta hätkähdyttäväksi ja toteaa, että muutos on ehkä lisännyt viruksen kykyä selviytyä ihmiskehossa väistämällä ainakin joitakin immuunijärjestelmän vastatoimia.

Hänen mukaansa tartuttavampaan suuntaan muuntuvat virukset usein ”menettävät” ominaisuuksia, jotka aiheuttavat todennäköisesti vakavia oireita. Omikronmuunnoksen vaikutusten selvittäminen edellyttää silti runsaasti lisätutkimuksia, joiden on arvioitu valmistuvan lähiviikkojen aikana.

Yhdysvaltain johtava koronaneuvonantaja Anthony Fauci on pitänyt Etelä-Afrikasta saatuja alustavia tietoja lupaavina. Omikronin aiheuttamien tartuntojen lisääntyminen ei ole ainakaan vielä nostanut sairaalahoidon tarvetta merkittävästi.

Uusimmat
MAINOS