Verkkouutiset

Suomi ei vielä ole holhouksessa. Misko3 Wiki Commons CC BY-SA 4.0

”Se olisi pitänyt myös Sanna Marinin ja Annika Saarikon ymmärtää”

Kansanedustajan mukaan vaalikausi aloitettiin päätöksellä elää velaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Sen nämä vuodet ovat opettaneet, että ei yksikään vaikea aika tai kriisi ole koskaan jäänyt viimeiseksi. Se olisi pitänyt ymmärtää myös pääministeri Sanna Marinin ja valtiovarainministeri Annika Saarikon. He valitsivat toisin ja nykyinen vaalikausi aloitettiin vuonna 2019 tekemällä periaatteellinen päätös velaksi elämisestä, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa sivuillaan.

Hän muistuttaa, että tämä Suomelle kohtalokas velkavalinta tehtiin ennen koronaa ja ennen Vladimir Putinin sotaa. Valinta oli se, että velkaa voidaan ottaa ja menoja lisätä ilman huolta niiden rahoituksesta.

– Velkaantuminen oli siis tämän demari-keskustalaisen vasemmistohallituksen tietoinen valinta. Ja tätä päätöstä ja toimintatapaa ei valtiovarainministeri Annika Saarikko kyseenalaistanut edes silloin, kun sylissä oli koronakriisi ja sen perään sodan kriisit, Heinonen toteaa.

– Velkaa otettiin vain entistä enemmän ja ei edes hetkeäkään mietitty olisiko ollut jotain mistä olisi voinut vähän edes säästää. Ei mietitty ja pohdittu olisiko ollut edes jotain niin sanotusti vähän vähemmän tärkeää mistä menoja olisi voinut edes vähän karsia, kun rahaa tarvittiin koronaan ja sodan aiheuttamiin ongelmiin.

Nyt ollaan Heinosen mukaan tilanteessa, että velkaa on otettu neljässä vuodessa lisää 40 miljardia. Siitä yli 10 miljardia on muuhun kuin koronaan ja sotaan.

– Velkavuori on kasvatettu jo 140 miljardiin ja nyt lähes vain muutamassa yössä valtion velan korkomenot kolminkertaistuivat. Pelkkiä korkoja lähetetään ulkomaille tänä vuonna 2,5 miljardia euroa. Se on muuten enemmän rahaa kuin mitä valtio tänä vuonna käyttää esimerkiksi poliisin, suojelupoliisin, rajavartiolaitoksen, Maahanmuuttoviraston, tuomioistuinlaitoksen, syyttäjien, oikeusavun ja vankiloiden menoihin yhteensä. Siis yhteensä näihin menoihin, Heinonen muistuttaa.

– Nyt on arvioitu, että tämän vuosikymmenen lopussa vuonna 2030 valtion lainojen korkoihin menee noin seitsemän miljardia. Eli käytämme tätä menoa muutaman vuoden päästä enemmän rahaa pelkkiin korkokustannuksiin kuin maamme puolustukseen.

Arki on hänen mukaansa näyttänyt, että ”ilmaisen rahan aika on ohi ja velaksi emme voi elää”.

– Velalla on hinta ja nämä velat mitä Marin ja Saarikko ovat nyt surutta ottaneet kaatuvat vielä nuortemme ja lastemme niskaan. He näistä veloista vielä joutuvat maksamaan.

– Siksi nyt suunta pitää kääntää. Suomi pitää laittaa jälleen kuntoon. Velaksi ei voi loputtomasti elää vaan tulot ja menot pitää saada tasapainoon. Velkaantuminen pitää taittaa ja vahvistaa hyvinvointiyhteiskunnan perusta sellaiseksi, että se kestää nyt ja kestää myös tulevissa kriiseissä.

Kansanedustajan mukaan nyt on hyvä edetä tosiasiat tunnustaen: kertoa mikä on tilanne ja tilanteen vakavuus.

– Tehdä se mitä täytyy tehdä. Mutta on tärkeä muistaa, että meillä on edelleen toivoa. Kaikki välttämättömät päätökset on vielä omissa käsissämme ja vielä voimme itse eduskunnassa ja maamme hallituksessa päättää mitä teemme. Emme ole vielä holhouksessa, mutta tekemättä ei enää voi jättää, Timo Heinonen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)