Verkkouutiset

Sdp:n Tuula Haatainen: Suomi on pikku suupala syötäväksi amerikkalaisille terveysjäteille

Soten yhtiöittämisvelvoite ei innosta presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa kansanedustajaa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) toteaa blogissaan, ettei halua ”sosiaali- ja terveyspalveluita heitettäväksi suurten firmojen syliin.” Hän kertoo olevansa huojentunut perustuslakivaliokunnan torstaina valmistuneesta lausunnosta, jossa todettiin sote-palveluiden yhtiöittämisvelvollisuuden olevan perustuslain vastainen. Tämä johtaa täydentävään hallituksen esitykseen, jossa yhtiöittämisen tilalle esitetään jotakin toista vaihtoehtoa.

– Yrityksiä ei johdeta hyväntekeväisyys mielessä, vaan voittoa maksimoiden. Siinä kisassa pieni ihminen jää toiseksi. Sote-uudistuksen jatko on nyt veitsen terällä. Nyt on Juha Sipilän (kesk.) hallituksella paljon pelissä sen suhteen, miten kokonaisuus saadaan maaliin tällä vaalikaudella, Haatainen kirjoittaa.

Hallitus tiedotti torstaina perustuslakivaliokunnan lausunnon julkistuksen jälkeen, että uudistus toteutetaan alkuperäisessä aikataulussaan. Pääministeri Juha Sipilä kertoi puolestaan eilen, että sote-uudistuksen askelmerkit selviävät ensi viikolla. Avoinna on uudistuksen eri osien voimaantulo sekä maakuntavaalien ajankohta.

On arvioitu, että mikäli valinnanvapauslaki vaatisi uuden valmistelun jälkeen lausuntokierroksen, voisi se olla valmis marraskuussa. Aiempien asiantuntija-arvioiden mukaan lakien pitäisi olla valmiina nimenomaisesti marraskuun alussa, jotta maakuntavaalit voitaisiin järjestää tammikuun presidentinvaalien yhteydessä.

Haatainen kertoo blogissaan toivovansa, että ”kansalaisten keskeiset palvelut saadaan kuntoon ja rauha sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, potilaiden ja kansalaisten kipeästi odottamalle palveluiden kehittämistyölle.” Hän kertoo varoitelleensa palveluiden tuotannon yksityistämisestä ”alusta lähtien.”

– Markkinat olisivat kaapanneet vallan. Taksimarkkinoilla näimme jo, miten markkinat toimivat – isot ostavat pienet. Suomi on yhden amerikkalaisen pikkuosavaltion kokoinen suurille terveysjäteille. Pikku suupala syötäväksi, Haatainen maalailee.

Hän toteaa kirjoituksensa päätteeksi, että sote-lain jatko kannattaisi ohjeistaa siten, että perustuslakivaliokunnan toteamat seikat otetaan vakavasti.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)