Verkkouutiset

SDP:n jäsenet ovat 20 vuotta vanhempia kuin suomalaiset keskimäärin

Vihreät on Suomen nuorin puolue, kertoo Turun yliopiston tutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n jäsenet ovat vanhempia kuin muiden puolueiden jäsenet. SDP:n jäsenten keski-ikä on 61,5 vuotta, kun kaikkien suomalaisten keski-ikä on 42,4 vuotta.

Tämä selviää tutkimuksesta, jonka ovat tehneet Turun yliopiston taloussosiologian tutkijat Ilkka Koiranen, Aki Koivula ja Arttu Saarinen. He ovat laatineet yhdessä kuuden suurimman puolueen kanssa kyselytutkimuksen, johon vastasi peräti 12 427 eri puolueen jäsentä.

Puolueiden jäsenten tutkiminen on perinteisesti ollut vaikeaa, koska kunnollista tietoa on vaikeaa saada. Puolueet varjelevat jäseniä koskevaa tietoaan jo senkin vuoksi, että pelkäävät yksityisyydensuojan puolesta.

Tutkijoiden mukaan puolueiden jäsenet ovat ylipäänsä vanhempia kuin kansalaiset keskimäärin. Lähimmäksi koko kansaa pääsee vihreät, joiden jäsenten keski-ikä on 42,9 vuotta.

Kokoomuslaisten keski-ikä on 55,6 vuotta ja keskustalaisten 59,9 vuotta.

Kokoomus erottuu muista korkeatuloisten puolueena, toteavat tutkijat. 51,3 prosenttia kokoomuslaisista kuuluu ylimpään tulokvartiiliin eli siihen neljäsosaan suomalaista, joka tienaa parhaiten.

Kokoomuslaisista 23 prosenttia on yrittäjiä. Keskustassa yrittäjiä on 27,7 prosenttia, mutta valtaosa heistä työskentelee maa- ja metsätalouden aloilla.

Kiintoisa havainto on, että toiseksi rikkaimmat jäsenet löytyvät vihreistä. Heistä 35,2 prosenttia kuuluu hyvätuloisimpaan neljännekseen.

Korkeakoulututkinnon on suorittanut 48,9 prosenttia vihreistä ja 45 prosenttia kokoomuslaisista. Vihreillä on korkein tohtoriprosentti.

Yrittäjiä vihreissä on vain 9,4 prosenttia. Sen sijaan ylempi toimihenkilöitä on melkein kaksi kolmasosaa vihreistä.

Perussuomalaisten jäsenkunta on peräti viisinkertaistunut viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Enemmistö puolueen jäsenistä on liittynyt alle viisi vuotta sitten.

Vihreät muistuttava tässä perussuomalaisia, koska 51,6 prosenttia vihreistä on liittynyt alle viisi vuotta sitten. Vasemmistoliitto puolestaan jakautuu kahtia: 40 prosenttia on liittynyt alle viisi vuotta sitten ja 45 prosenttia yli kymmenen vuotta sitten.

Kokoomuksen jäsenkunnasta 54,7 prosenttia on kuulunut puolueeseen yli kymmenen vuotta. Jäsenhankinta etenee tasaisesti: Alle viisi vuotta sitten liittyneitä on 22,5 prosenttia, ja jokseenkin saman verran liittyi myös 5–10 vuotta sitten.

– Perinteisenä koulutuspuolueena tunnetun kokoomuksen jäsenmäärä on kasvanut erityisesti toisen asteen koulutuksen suorittaneilla, tutkijat toteavat.

Toisen asteen koulutus tarkoittaa lukiota tai ammattikoulua. Vasemmistoliitto ja keskusta ovat saaneet entistä enemmän korkeasti koulutettuja jäseniä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)