Verkkouutiset

SDP sopeuttaisi neljä miljardia – leikkauksia vain 2,6 miljardia

Sosialidemokraattien mukaan tulevalla vaalikaudella on varauduttava sopeuttamaan julkista taloutta neljällä miljardilla eurolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neljän miljardin euron sopeutuksesta kolme miljardia pitäisi SDP:n mukaan päättää heti vaalikauden alussa.

– Tavoittelemme vähintään 2 prosentin kasvua ensi vaalikauden loppuun mennessä. Sen kautta saavutettava työllisten määrän ja työllisyysasteen merkittävä nostaminen on perusedellytys julkisen talouden kestävyyden korjaamiseksi, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo tiedotteessaan.

Sopeutuksesta toteutettaisiin julkistalouden menopuolella kaksi kolmasosaa ja tulopuolella yksi kolmasosa. Vaalikauden alussa tämä tarkoittaisi menoleikkauksia kahdella miljardilla, ja myöhemmin sopeutettavasta osasta leikkausten osuus olisi noin 0,6 miljardia euroa.

SDP säästäisi 400 miljoonaa euroa elinkeinotuista muun muassa maatalousmenojen uudelleenkohdentamisella ja innovaatiorahoituksen uudistuksilla. Eniten eli 800 miljoonaa säästettäisiin valtion menojen osittaisella jäädytyksellä. Se ei kuitenkaan koskisi eläkkeiden lapsilisien ja muiden etuuksia indeksikorotuksia eikä peruspalvelujen valtionosuuksien tarkistuksia. Pääosa muista automaattisista korotuksista puolitettaisiin.

Säästöjä saataisiin myös aikaan 270 miljoonaa opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen sektorin rahoitusuudistuksella, 250 miljoonaa sosiaaliturvan rakenneuudistuksilla ja toiset 250 miljoonaa sote-uudistuksen avulla. Hallinnosta ja ICT-kustannuksista säästettäisiin 250 miljoonaa euroa.

Verotuottoja SDP keräisi lisää yhdellä miljardilla, josta harmaan talouden torjunnalla saataisiin 200 miljoonaa ja veronkiristyksillä nettona 800 miljoonaa. Pieni- ja keskituloisten verotusta olisi kuitenkin tarkoitus samaan aikaan keventää.

”Liian nopea sopeutus jarruttaisi kasvua”

Rinteen mukaan julkistalouden sopeutus on toteutettava oikeudenmukaisesti ja vähitellen. Liian nopea sopeutus jarruttaisi hänen mielestään kasvua ja heikentää työllisyyttä.

Julkisen vallan tulee lisäksi Rinteen mukaan omilla toimillaan aktiivisesti tukea talouden uudistumista. Hän huomauttaa, että onnistuminen vaatii tuekseen laajamittaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä eli konsensuspolitiikkaa.

Julkisen talouden tasapainottaminen ja kestävyysvajeen kurominen umpeen edellyttävät SDP:n mukaan myös rakenneuudistuksia.

– Rakenteiden remontointi on ensisijaista. SDP on valmis vauhdittamaan yhteiskunnan kestävää uudistumista, koskee tämä siten sote-palveluita, sosiaaliturvaa, perhepolitiikkaa, koulutusjärjestelmää, työvoimapolitiikkaa tai läpileikkaavaa digitalisaatiota, Rinne kertoo.

HEIKKI JANTUNEN, SAMI METELINEN

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)