Verkkouutiset

Sauli Niinistö huippukokouksessa: Naton ovet pysyvät auki

Suomen kannalta keskeiselle periaatteelle näytettiin huippukokouksessa vihreää valoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää keskiviikkona alkaneen Naton huippukokouksen ensi tunnelmia rohkaisevina.

– Ensinnäkin yhteinen kommunikea on hyväksytty, ja sehän oli tuon ensimmäisen tapaamisen tarkoitus. Se on yksimielisesti hyväksytty oikeastaan sellaisena kuin se alun perin tarjottiin. 4 x 30 -periaate, Irakin koulutus ja meille tietysti tärkeä periaate siitä, että Naton ovet pysyvät auki. Kaikki nämä on vahvistettu, presidentti Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Brysselissä.

– Olemme kuulleet myös muutamia sangen ystävällisiä transatlanttisia sanoja käytettävän puolin ja toisin.

Kun presidentiltä kysyttiin, mitkä asiat huippukokouksen kommunikeassa olivat Suomen kannalta merkityksellisimpiä, hän vielä palasi puolustusliiton laajentumista koskevaan lausumaan.

– Minusta aika tärkeätä on se, että toistettiin selvästi open doors -periaate. Naton ovet pysyvät avoimina laajentumiselle.

Puolustusmäärärahojen tasosta käytyä keskustelua, jossa oli tiettävästi väläytelty Naton nykyistä kahden prosentin bkt-osuustavoitetta merkittävästi korkeampiakin prosenttilukuja, presidentti Niinistö ei halunnut dramatisoida. Erilaisia lukuja on hänen mukaansa ilmeisesti ollut esillä aiemminkin.

Naton valtioiden ja hallitusten päämiesten yhteisymmärrystä puolustusliiton keskeisistä linjauksista ei kaikissa ennakkoarvioissa pidetty selvänä. Epävarmuuden taustalla vaikutti erityisesti presidentti Donald Trumpin voimakassanaisesti ilmaisema tyytymättömyys Nato-jäsenten taloudelliseen taakanjakoon.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Naton huippukokoukseen Brysselissä 11.–12. heinäkuuta 2018. Tänään presidentti on käynyt kahdenvälisiä keskusteluja Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa ja on mukana Nato-maiden päämiesten illallisella. Huomenna torstaina presidentti osallistuu Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaatiota käsittelevään kokoukseen

Presidentti Niinistö on osallistunut myös Naton aiempiin huippukokouksiin 2012 Chicagossa, 2014 Walesissa ja 2016 Varsovassa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)