Verkkouutiset

Sari Sarkomaa: Terveydenhuoltoon tarvitaan tietoa hoidon laadusta

Kansanedustajan mukaan sote-uudistus jää pelkäksi torsoksi ilman laaturekistereitä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kehottaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) tekemään viipymättä päätöksen kansallisista terveydenhuollon laaturekistereistä.

– Valtakunnalliset laaturekisterit tuovat täysin välttämätöntä avoimuutta palvelujärjestelmäämme, kun hoitoyksikkökohtaiset tulokset ovat tiedossa, julkisia ja vertailukelpoisia. Tiedolla ei voi johtaa, jos sitä ei ole, Sari Sarkomaa toteaa tiedotteessa.

– Päätöksiä on jouduttu tekemään osin ”pussi päässä”. Parempien palveluiden kehittäminen ei voi onnistua, ellei ole käytettävissä tietoa hoidon laadusta ja vaikuttavuudesta, Sarkomaa jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on pilotoinut terveydenhuollon laaturekistereitä viime eduskuntakaudella kokoomuksen aloitteesta ja eduskunnan lisäämän rahoituksen turvin.

Sari Sarkomaa huomauttaa, että pilottihankkeen mukaan laaturekisterit ovat tehokas työkalu sote-järjestelmän arvioinnissa. Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL ovat valmistelleet asetusta, jolla nimettäisiin THL:n vastuulle tulevat laaturekisterit. Usealla taholla on herännyt huolta, ettei asia etene. Asetuksen allekirjoituksesta vastaa Krista Kiuru.

Sarkomaan mukaan monille voi tulla ikävänä yllätyksenä, ettei julkisista terveydenhuollon palveluista ole valtakunnallisesti kerättyä laatutietoa. Kansanedustaja pitää kansallisen hoidon laatuseurannan ja -vertailun puutetta räikeänä epäkohtana. Suomi poikkeaa tilanteen osalta monista muista EU- ja OECD-maista.

Laaturekisterit parantavat laadun ohella myös potilasturvallisuutta.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltoa uudistettaessa palveluiden vaikuttavuus ja laatu, tiedolla johtaminen ja asiakaslähtöisyys on nostettava hallintolähtöisen sote-uudistuksen sijaan kärkeen. Ilman laaturekistereitä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus pelkkä torso, Sari Sarkomaa sanoo.

Useat potilasjärjestöt, sosiaali- ja terveydenhuollon edunvalvontajärjestöt ja tutkijat ovat kannattaneet terveydenhuollon laaturekistereiden vakiinnuttamista Suomessa ja niiden laajentamista sosiaalialan palveluihin.

– Laaturekistereistä hyötyvät kaikki – niin potilaat, terveydenhuollon ammattilaiset, tutkijat, päätöksentekijät kuin veronmaksajatkin, jotka kaikki tarvitsevat ajantasaista tietoa hoidon laadusta. Ihmisten yhdenvertaisuus paranee, kun vertailutiedon avulla voidaan kohdentaa resursseja sinne, missä niitä eniten tarvitaan, Sarkomaa sanoo.

Hän on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen, jonka ovat allekirjoittaneet myös kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho, Pia Kauma, Sinuhe Wallinheimo, Mari-Leena Talvitie ja Jukka Kopra.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)