Verkkouutiset

Pääministeri Sanna Marin toi tervehdyksensä SAK:n edustajiston kokoukseen Helsingissä 18. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sanna Marinilta kysyttiin lisärahasta julkisen sektorin työntekijöille – näin hän vastasi

Pääministeri korosti hallituksen myöntämää taloudellista tukea kunnille ja että palkkaneuvottelut ovat liittojen käsissä.

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei lähde lupailemaan lisärahoitusta julkisen sektorin työntekijöille. Asia nousi esiin SAK:n edustajiston kokouksessa, jossa tästä kysyttiin Marinilta.

Julkisuudessa on spekuloitu poliitikkojen mahdollista kiusausta sekaantua keväällä 2022 julkisen sektorin palkkaneuvotteluihin, jotka ajoittuvat aluevaalien aikoihin.

Hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n edustaja Helena Nieminen kysyi tilaisuudessa Marinilta, miten tulevaisuudessa taataan julkisen sektorin työvoiman saanti, jotta palvelut varhaiskasvatuksessa ja sote-alalla pystytään varmistamaan.

Onko tulossa esimerkiksi lisärahoitusta julkisen puolen työpaikkojen varmistamiseksi?

Pääministeri Sanna Marin huomautti, että julkisen sektorin työpaikat sijaitsevat toistaiseksi pitkälti kunnissa, joita hallitus on tukenut korona-aikana varsin merkittävästi. Jatkossa sote-puolen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille.

– Kunnilla on velvollisuus pitää huolta siitä, että palvelut toimivat. Kun kuntatalouteen  on tullut liikkumavaraa, kunnissa pitää pystyä myös omalta osaltaan varmistamaan, että nämä rahat ohjautuvat ihmisten palveluihin ja ihmisten työhyvinvointiin.

Marin korosti, että ”rahalla voidaan ratkaista jotain, mutta rahalla ei pystytä ratkaisemaan kaikkea”. Iso merkitys on myös sillä, miten johtamisella ja toiminnan järjestämisellä kyetään varmistamaaan työntekijöiden motivaatio ja hyvinvointi.

– Meidän pitää varmistaa, että julkinen puoli on houkutteleva työnantaja. Ja siihen voidaan vaikuttaa palkkapolitiikalla, siihen voidaan vaikuttaa työehdoilla ja näistä tietenkin te vastaatte. Ja sitten siihen voidaan tietenkin vaikuttaa sillä, miten toimintaa järjestetään, millä tavoilla aloista puhutaan. Jos tuodaan esiin vain ongelmia ja synkkyyttä, niin ei tarvitse ihmetellä sitä, miksi vaikkapa julkisen puolen työtehtäviin ei hakeuduta, eli myös tällä julkisella keskustelulla on merkitystä.

Uusimmat
MAINOS