Verkkouutiset

Sanna Marin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Sanna Marin on lähempänä vasemmistoliittoa kuin omaa puoluettaan”

Tuore tilastoanalyysi selvittää puolueiden sijaintia kuntavaaliehdokkaiden perusteella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ajatuspaja Toivon toiminnanjohtaja Antti Vesala pitää pääministeri Sanna Marinin (sd.) sijoitusta poliittisella nelikentällä jokseenkin yllättävänä.

Hän on jakanut Tilastokeskuksessa työskentelevän Arvi Tolvasen teettämän tilastoanalyysin, jossa Tolvanen vertailee kaikkien puolueiden kuntavaaliehdokkaiden Helsingin Sanomille, Ylelle ja Sanoman vaalikoneille antamia vastauksia keskenään. Vaalikoneet on yhdistetty faktorianalyysilla siten, että puolueiden ehdokkaat on saatu eroteltua poliittiselle kentälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vesalan mukaan analyysi osoittaa, että  SDP:n puheenjohtaja Marin on hyvin kaukana oman puolueensa painopisteestä ja edustaa todellisuudessa arvojensa perusteella vasemmistoliiton vasenta laitaa.

– Huomionarvoinen yksityiskohta on, että SDP:n puheenjohtaja Marin on hyvin kaukana oman puolueensa painopisteestä eikä ole edes 75 prosenttia SDP:stä kattavan alueen sisäpuolella vaan vastaustensa perusteella enemmän vasemmistoliittoa ja sielläkin itse asiassa lähempänä vasenta laitaa kuin keskimääräistä vasemmistoliiton ehdokasta, Vesala toteaa Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.

Pääministerin paikasta Sanna Marinin kanssa vuonna 2019 kisannut Antti Lindtman (sd.) voisi sen sijaan sijoittua vastaustensa perusteella yhtä hyvin keskustaan kuin kokoomuksen vasempaan laitaankin.

Hajontaa on myös muiden puolueiden sisällä. Kokoomuksesta Vesalan mukaan kuviossa näkyvät pormestariehdokkaat Juhana Vartiainen ja Minna Arve, jotka edustavat tilastoanalyysin perusteella selvästi vapaamielisempää ajattelua kuin kokoomusehdokkaat keskimäärin, jopa niin selkeästi, että ovat 75 prosentin ”tontin” ulkopuolella.

Vesala pitää kuntavaaliehdokkaiden vastauksiin perustuvaa tutkimusta varsin edustavana otoksena kunkin puolueen aktiiviväen ajattelusta.

– Kuvioista näkyy, miten sekä Kokoomuksella että Perussuomalaisilla on verrattain selkeät omat ”tontit”, ja päällekkäisyyttä muiden kanssa on vähemmän kuin esimerkiksi Keskustalla, joka on käytännössä kokonaan päällekkäin kaikkien muiden kanssa – se hädin tuskin erottuu. Aiemmista vaalikonegrafiikoista tutulla tavalla myös ns. punavihreä blokki näkyy ja on iloisesti limittäin alanurkassa, toki vasemmistoliitto kauimpana, hän sanoo.

Puolueen sijainnit ehdokkaiden perusteella. KUVA: Arvi Tolvanen, Twitter
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)