Verkkouutiset

Sanna Marin iski pöytään satojen miljoonien eurojen veronkorotukset

Pääministerin mukaan hänen esityksensä vahvistavat julkista taloutta enemmän kuin valtiovarainministeriön aluperäinen esitys.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo tehneensä hallituspuolueiden puheenjohtajille kaksi kompromissiesitystä, jotka molemmat vahvistavat hänen mukaansa julkista taloutta satoja miljoonia euroja enemmän kuin valtiovarainministeriön alkuperäinen pohjaesitys.

Marin kertoi, että paketissa on sekä tulo- että menosopeutusta, mikä tarkoittaa siis veronkorotuksia ja menoleikkauksia.

– Itse kyllä toivon, että on halua löytää kompromissia. Kompromissin luonteeseen kuuluu se, että siellä on asioita, jotka ovat mukavia toisille ja myös ikäviä sitten toisille eli kompromississa on yleensä elementit, joissa jokainen saa jotakin ja jokainen joutuu luopumaan jostakin, Sanna Marin kertoi toimittajille Säätytalon portailla.

Hallituspuolueiden puheenjohtajista muodostuva viisikko jatkoi neuvotteluita Säätytalolla tänään maanantaina kello 12.30. Hallituksen puoliväliriihineuvottelut jatkuvat jo kuudetta päivää.

– Tärkeintä on se, että saisimme ratkaisun aikaiseksi, Marin sanoi ja muistutti, että Suomi on yhä poikkeusoloissa ja vakavan kriisin kourissa keskellä pandemiaa.

– Kyllä katsoisin, että isänmaan etu olisi se, että hallitus pystyisi yhdessä ratkaisun löytämään.

Marinilta kysyttiin hallituksen jatkonäkymistä.

– Tietenkin ensin meidän pitää löytää yhteinen näkymä ja ratkaisu täältä, että voimme keskustella hallituksen jatkokaudesta, Marin vastasi.

Esitys veronkorotuksista ei vienyt parempaan suuntaan

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kertoi pitäneensä tänään maanantaina keskustan eduskuntaryhmälle tilannekatsauksen pääministeri Marinin tekemistä ehdotuksista, joilla Marinin mukaan voitaisiin edetä.

Saarikko kertoi, että keskustan eduskuntaryhmä toivoi, että keskusteluita vielä jatketaan.

– Kyllä tilanne on se, että monien asioiden pitäisi vielä muuttua. Asioita ei vienyt erityisesti parempaan suuntaan se, että eilen esitykseen kuului satojen miljoonien veronkorotukset, Saarikko totesi.

Vihreät sitoutunut hallitusyhteistyöhön

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo oli puolestaan silmin nähden hyvällä tuulella saapuessaan Säätytalolle.

Ohisalon mukaan neuvotteluita jatketaan niin kauan, että löydetään yhteinen, kaikkia tyydyttävä ratkaisu.

– Sellainen ratkaisu, jolla tämä hallitus jatkaa eteenpäin ja tekee tärkeitä asioita Suomen ja suomalaisten hyväksi, Ohisalo sanoi ja kehui hyvää hallitusohjelmaa.

Myös Ohisalo muistutti, että Suomi on edelleen keskellä pandemiaa.

– Keskustelu jatkuu ja pääministeri on tuonut hyvin kompromissiesityksiä pöytään. Vihreiden näkökulmasta ajattelemme, että olemme valmiita jatkamaan keskusteluja ja valmiita löytämään yhteistä näkemystä. Olemme sitoutuneet tähän hallitusyhteistyöhön kaikin tavoin, Ohisalo sanoi.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan, opetusministeri Jussi Saramon mielestä oli kaikki syyt uskoa, että neuvotteluissa päästään eteenpäin.

– Viikkokaupalla on valmisteltu näitä asioita. Periaatteessa kaikki on ihan valmista päätettäväksi,  kunhan löydetään se yhteinen linja, Saramo sanoi.

LUE MYÖS:

Antti Kurvinen: Sanna Marin esittää työnantajamaksuihin korotuksia

Uusimmat
MAINOS