Verkkouutiset

Salman Rushdie Münchenin kirjamessuilla vuonna 2017. (Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Amrei-Marie)

Salman Rushdien hyökkääjää syytetään murhanyrityksestä – kiistää kaikki syytteet

Puukottaja pääsi hyökkäämään lavalle, vaikka tapahtumaa vartioi useita poliiseja.

Intialaissyntyistä brittikirjailija Salman Rushdie joutui perjantaina hyökkäyksen kohteeksi.

Hyökkäys tapahtui kesken Rushdien pitämän luennon New Yorkin osavaltiossa Chautauqua Institution -koulutuskeskuksessa. Viranomaisten mukaan Rushdieta puukotettiin ainakin 10 kertaa kasvoihin, kaulaan ja vatsaan.

Kirjailijan edustaja kommentoi tänään, että Rushdie on päässyt hengityskoneesta ja pystyy jälleen puhumaan. Eilen edustaja kertoi, että Rushdie saattaa menettää toisen silmänsä, ja hänen kätensä hermot ja maksa ovat vaurioituneet.

Puukotuksesta epäiltyä Hedi Mataria vastaan on nostettu syytteet. Mataria syytetään murhan yrityksestä ja pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan teko oli suunniteltu. Matar on kiistänyt kaikki syytteet.

Paikalla olleet silminnäkijät kertovat, että tapahtumaa vartioi kaksi poliisia. Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjän taltuttivat kuitenkin yleisöstä lavalle nousseet katsojat. Paikalta kuvatuilta videoilta näkyy myös hyökkääjä taltutettuna.

Salman Rushdie on saanut jatkuvia tappouhkauksia vuonna 1988 ilmestyneen Saatanalliset säkeet -teoksensa vuoksi. Jotkut muslimit ovat tulkinneet teoksen pilkkaavan islamin uskoa.

Teoksen julkaisu on tuonut tappouhkauksia niin kirjailijalle itselleen kuin kirjan kääntäjille ja julkaisijoille.

Rushdie on vietti vuosia hiljaiseloa uhkauksien vuoksi. Britannian poliisi järjesti kirjailijalle suojelua.

Erityisesti länsimaissa Rushdieta kohtaan esitetyt uhkaukset on koettu sananvapautta kaventavina. Myös nyt useat Rushdien kirjailijakollegat sekä poliitikot ovat osoittaneet tukensa Rushdielle.

Muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi olevansa järkyttynyt hyökkäyksestä Rushdien käyttäessä oikeutta, jota ei koskaan tulisi lakata puolustamasta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julisti lausunnossaan solidaarisuutta Rushdieta kohtaan ja kaikille, jotka puolustavat sananvapautta.

Uusimmat
MAINOS