Verkkouutiset

Saksan vasemmiston johtaja vaatii tiukempaa linjaa maahanmuuttoon

Saksan vasemmistopuolueessa on vaalien jälkeen käyty tiukka valtakamppailu.

Vasemmistopuolue Die Linken valtakamppailun voittajaksi on selvinnyt vasemmiston parlamenttiryhmän puheenjohtaja Sahra Wagenknecht, joka on puolueessa edustanut sen vasemmistolaisinta siipeä, joka tunnetaan nimellä ”kommunistinen alusta”.

Nyt Wagenknecht vaatii puolueen maahanmuuttolinjaan täyskäännöstä.

– Kyse on siitä, että ihmisten pelkoja käsiteltäisiin hienotunteisemmin sen sijaan, että heitä leimattaisiin rasistisiksi ja karkoitettaisiin näin äänestäjiä, Wagenknecht sanoo Der Spiegelin haastattelussa.

Wagenknechtin mielestä puolueen pitäisi lopettaa avointen rajojen vaatiminen, mikä pelottaa hänen mukaansa ihmisiä. Sen sijaan Wagenknechtin mielestä pitäisi puolustaa oikeutta turvapaikkaan, mikä ei kuitenkaan ”voi tarkoittaa, että kuka tahansa voisi tulla Saksaan ja pysyä siellä”.

Valtakamppailua puolueessa

Liittopäivävaaleissa puolueensa kärkiehdokkaana ollut Wagenknecht haastoi ennen parlamenttiryhmän vetäytymiskokousta puolueen puheenjohtajat avoimella kirjeellä, jossa tämä uhkasi erota ryhmäjohtajan paikalta. Wagenknecht syytti puolueen kahta puheenjohtajaa Katja Kippingiä ja Bernd Riexingeriä hänen kampittamisestaan niin vaalikampanjan aikana kuin erityisesti sen jälkeen.

Vasemmistopuolueen vetäytymiskokouksessa Wagenknecht valittiin uudelleen parlamenttiryhmän puheenjohtajaksi yhdessä häntä tukevan Dietmar Bartschin kanssa.

Manööverillään Wagenknecht lujitti valta-asemansa puolueessa, joka horjui kun puolue menetti kansalliskonservatiiviselle AfD-puolueelle paljon ääniä entisen Itä-Saksan alueella. Kokouksen jälkeen Wagenknecht katkaisi lehdistötilaisuudessa puolueen puheenjohtajan Riexingerin puheen toteamalla, että ”tämä on parlamenttiryhmän tiedostustilaisuus” ikään kuin demonstroidakseen selätysvoittoa puolueen puheenjohtajistosta.

https://twitter.com/aktuelle_stunde/status/920535464175693824

Wagenknecht kykeni tekemään operaationsa, koska hänestä on tullut suosittuna televisiodebatoijana puolueelleen kullanarvoinen keulakuva, vaikka puolueen enemmistö on aiemmin edustanut maltillisempaa linjaa.

Maltillisemman linjan edustajat ovat jo aiemminkin arvostelleet Wagenknechtiä tämän orastavan maahanmuuttokriittisistä lausunnoistaan. Nyt maahanmuuttokriittinen linja on vahvistunut.

Wagenknecht on valtiotieteiden tohtori kansantaloustieteestä. Hänen isänsä on iranilainen ja äiti saksalainen. Wagenknecht liittyi jo DDR:n aikana kommunistipuolueen nuorisojärjestöön. Hänet tunnetaan puolueensa laitavasemmistolaisen siiven edustajana ja hän on aikoinaan kirjoittanut ylistävästi Neuvostoliiton diktaattorin Josef Stalinin ajasta, vaikka on myöhemmin ottanut etäisyyttä stalinistisiin näkemyksiinsä.

Vasemmistopuolue Die Linke sai syyskuun liittopäivävaaleissa 9,2 prosenttia äänistä ja 69 paikkaa 709-paikkaiseen parlamenttiin.

Uusimmat
MAINOS