Saksan tulevan hallituksen lupaus puolustusbudjetin dramaattisesta kasvattamisesta on saanut maan turvallisuus- ja puolustusteollisuuden yhdistyksen BDSV:n ehdottamaan autoteollisuuden kytkemistä mukaan puolustusvälineiden valmistamiseen. Ehdotuksen mukaan Saksan tunnetun, mutta kituvan autoteollisuuden mukaan ottaminen voisi olla ratkaisu puolustusteollisuuden tuotannon nykyisille pullonkauloille.
Saksan mahdollisen puolustusbudjetin kasvun lisäksi EU:n ReArm Europe -suunnitelma kanavoisi 800 miljardia euroa jäsenmaidensa puolustuksen kehittämiseen, mutta Euroopan nykyisiä tuotantolaitoksia ei ole suunniteltu massavalmistukseen. Autoteollisuus voisi kasvattaa tätä kapasiteettia.
Saksan autoteollisuussektorin siirtyminen valmistamaan taistelupanssarivaunuja, ammuksia ja muita puolustustarvikkeita ei ole aivan uusi ajatus. Kesäkuussa ajoneuvojen renkaita, jarrujärjestelmiä ja autojen turvajärjestelmiä valmistava Continental ja puolustusjätti Rheinmetall allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan edistääkseen kutistuvan teollisuudenalan irtisanottujen työntekijöiden uudelleenkoulutusta puolustusteollisuuteen.
– Kauas ulottuvia muutoksia kaikessa teollisuudessa voidaan tehdä vain yhdessä, kommentoi Continentalin henkilöstöjohtaja Ariane Reinhart.
Helmikuussa Rheinmetall ilmoitti ottavansa käyttöön kaksi auton osia valmistanutta tehdasta Berliinissä ja Neussissa ja alkavansa valmistaa niissä puolustustarvikkeita. Sotilasmateriaalin suurvalmistaja KNDS puolestaan osti historiallisen junanvaunutehtaan Görlitzissä ranskalaiselta Alstomilta. Tehtaassa aletaan valmistaa komponentteja muun muassa Leopard 2 -taistelupanssarivaunuihin ja Puma-rynnäkköpanssarivaunuihin.
Saksan suurimpiin autonvalmistajiin kuuluvan Volkswagenin toimitusjohtaja Oliver Blume on ilmoittanut valmiutensa alkaa tuottaa sotilaskalustoa Saksan maavoimille. Neuvottelut eivät vielä ole käynnissä, mutta yhtiö on hänen mukaansa valmis harkitsemaan sopivia konsepteja.
Volkswagenin halua siirtyä sotilaskalustoon saattavat ajaa taloudelliset tekijät. Saksan autonvienti on pudonnut puoleen koronapandemiaa edeltäneiltä vuosilta, mikä on johtanut tuotantolinjojen merkittävään tyhjäkäyntiin.