Verkkouutiset

Saksan armeijan Leopardeja harjoituksissa. AFP/LEHTIKUVA/PATRIK STOLLARZ

Saksa toimittaa Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan

Kuukausien keskustelun jälkeen Saksan liittokansleri Olaf Scholz on päättänyt toimittaa Ukrainalle panssarivaunuja.

Näin kertoi Spiegel-lehti, joka viittaa lähteisiinsä hallituksessa, Ukrinform raportoi. Lehden mukaan päätös koskee Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunuja.

Saksan hallitus haluaa myös sallia muiden maiden, kuten Puolan, lähettää Leopardeja Ukrainaan. Muut liittolaiset, mukaan lukien Skandinaviasta, haluavat myös toimittaa Ukrainalle Leopard 2 -vaunuja.

Niin ikään Yhdysvallat harkitsee  Abrams-panssarivaunujen toimittamista Ukrainaan. Wall Street Journal -lehden lähteiden mukaan toimitus voisi sisältää ”merkittävän” määrän panssarivaunuja, ja siitä tiedotettaisiin mahdollisesti jo kuluvan viikon aikana. Valkoinen talo ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Ranska harkitsee myös panssarivaunujen lähettämistä Ukrainalle.

Saksan päätöstä edelsi ilmeisesti useita päiviä kestäneet intensiiviset neuvottelut liittolaisten, mukaan lukien Washingtonin, kanssa. Scholz on aina korostanut, että hän haluaisi toimittaa panssarivaunuja vain yhdessä muiden maiden, kuten Yhdysvaltojen, kanssa.

Spiegelin mukaan saksalaisvalmisteiset Leopardit toimitetaan Ukrainalle Bundeswehrin varastoista. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä myös varastoidut panssarivaunut voitaisiin kunnostaa käyttökelpoisiksi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)