Verkkouutiset

Saksa asettuu Donald Trumpin Yhdysvaltoja vastaan – ”USA:n politiikka on EU:n intressien vastaista”

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel kehottaa Eurooppaa vastustamaan Yhdysvaltojen politiikkaa.

– Yhdysvaltojen hallinnon lyhytnäköinen politiikka on Euroopan unionin intressejä vastaan, Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel (SPD) sanoi.

Gabrielin mukaan maahanmuuton haasteet kasvavat tulevaisuudessa johtuen siitä, että Yhdysvallat on hylkäämässä läntisen politiikan konsensuksen. Näin Gabriel totesi Saksan ulkoministeriön tiedotteen mukaan. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen isolationismi lisää maahanmuuton kolmea keskeist syytä: ilmastonmuutosta, sotia sekä poliittista ja uskonnollista vainoa.

Gabrielin mukaan ne, jotka haluavat kiihdyttää ilmastonmuutosta, myydä lisää aseita kriisialueille, eivätkä halua ratkaista uskonnollisia konflikteja poliittisesti, aiheuttavat ”vaaran Euroopan rauhalle”. Hänen mukaansa kaikki, jotka eivät asetu ”Yhdysvaltojen isolationistista politiikkaa vastaan, tekevät itsestään syyllisiä”.

Saksan yleisradiokanavalle ZDF:lle Gabriel arvosteli Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin toimintaa Nato-huippukokouksessa ja G7-kokouksessa.

– Kaikissa näissä tapahtumissa kohtaamme Yhdysvaltojen johtajan, joka yhä enemmän etääntyy näistä läntisen maailman arvoista, Gabriel sanoi.

Gabriel käytti viitatessaan Trumpiin sanaa Führer. Sanan käyttö on Saksassa erittäin harvinaista ja sitä pidetään epäsopivana, sillä se yhdistetään natsi-Saksan valtakunnanjohtajaan Adolf Hitleriin, josta käytettiin sanaa Führer, johtaja.

Gabriel korosti, että läntisiä arvoja ovat demokratia, mielipiteenvapaus, ja ennen kaikkea kansainvälisen oikeuden vahvuus vahvemman oikeuden sijaan.

Gabrielin puheet ovat jatkosa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin sunnuntaiselle puheelle, jossa hän totesi, että ”ajat, jolloin pystyimme luottamaan toisiin, ovat jossain määrin ohi”.

– Meidän pitää ottaa kohtalo omiin käsiimme, Merkel sanoi.

Maanantaina Merkel toisti sanomansa siitä, että Saksa ja EU eivät voi enää luottaa täysin liittolaisiinsa.

Uusimmat
MAINOS