Verkkouutiset

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin puhui SAK:n edustajiston kokouksessa marraskuussa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SAK:n kannanotot: Maakuntavero on tarpeellinen

Keskusjärjestö on vahvasti uuden verotusoikeuden puolesta.

Valtiovarainministeriössä jatkuvasti valmistelussa oleva uusien hyvinvointialueiden verotusoikeus eli maakuntavero on ihmetyttänyt aluevaalien alla, kun SDP on julkisuudessa antanut ymmärtää muuttaneensa asiassa mieltään.

Moni asia kuitenkin viittaa siihen, että kyse olisi puolueessa päätetystä taktisesta vaalivaikenemisesta. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kertoi kesäkuussa puolueen kannattavan maakuntaveroa. Loppuvuodesta puolueen kärkinimet ovat kuitenkin poikkeuksetta muuttaneet kannakseen suunnilleen ”ei voida hyväksyä, ennen kuin on toteuttamiskelpoinen malli”.

Helsingin Sanomain arvelun mukaan taustalla olisi muun muassa se, että kun Sanna Marin esitti kuntavaalien alla kunnallisveron progression kiristämistä, osa vaalitaistossa olleista puolueaktiiveista ei pitänyt syntyneestä tilanteesta.

SDP:n aluevaaliohjelma joka tapauksessa ottaa selvästi kantaa maakuntaveron puolesta. Ohjelman mukaan ”toteuttamiskelpoisin esillä ollut malli on esitys uuden maakuntaveron luomiseksi”.

Samoin on todennut SDP:n päätöksentekoa lähellä oleva SAK. Keskusjärjestön kanta ilmenee tästä löytyvästä verolinjaukset-taustamuistiosta.

Maakuntien verotusoikeutta selvitetään myös Suomessa. SAK katsoo, että maakuntaveron toteuttaminen on tarpeellista pitkällä aikavälillä, järjestö toteaa muistiossa.

Pitkällä aikavälillä maakuntien toiminnan rahoittaminen valtion kautta rajoittaa maakuntien mahdollisuutta päättää taloudestaan, SAK perustelee.

Vielä laajemmin SAK avasi kantaansa keväällä lausunnossaan eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle. Lausunnossa todetaan muun muassa, että ”SAK:n näkemyksen mukaan hyvinvointialueiden verotusoikeuden hyödyt ylittävät siihen liittyvät haasteet”.

Lausunnon mukaan ”maakuntavero perustuu myös yhteen selkeään parametriin, joten siihen liittyvät poliittiset päätökset on helppo ymmärtää. Näin ollen maakuntaveron taso olisi luonteva ja kansalaisen näkökulmasta ymmärrettävä teema esimerkiksi maakuntavaaleissa”.

Edelleen SAK katsoo, että ”alueiden verotusoikeus tukisi myös esityksen muita tavoitteita esimerkiksi hyvinvointialueiden asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin liittyen”.

LUE MYÖS:
Näin SDP tukee ohjelmassaan maakuntaveroa (VU 5.1.2022)
Pankkitalletuksia esitetään verolle (VU 14.3.2019)

Uusimmat
MAINOS