Verkkouutiset

SAK-aktiiveilla kovat piipussa: Ay-liikkeen ei pidä suostua saneluun

Tampereelle lauantaina kokoontuneet ay-aktiivit teilasivat hallituksen suunnitelmat heikentää työehtoja pakkolaeilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tunnelmat työpaikoilla ovat hämmentyneet ja jopa tyrmistyneet, luottamusmiehet kertoivat SAK:n verkkosivujen mukaan.

– Työn tuottavuus ei parane pätkääkään, kun porukka tulee sairaana töihin, HKScanin Vantaan pääluottamusmies Ville Vatka sanoi viitaten hallituksen suunnitelmiin sairauskarenssista.

Tuire Ruuska Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:sta piti pakkolakeja työntekijöiden ja erityisesti pienipalkkaisten naisten kannalta erittäin epäoikeudenmukaisina.

Pääluottamusmies Arto Liikanen Metallityöväenliitosta puolestaan tulkitsi, että hallituksen suunnitelmat tähtäävät koko sopimusjärjestelmän purkamiseen.

– Ei näin voi toimia. Asioista pitää sopia yhdessä. Ay-liikkeen ei pidä suostua saneluun, hän sanoi.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n pääluottamusmiesten mielestä jos neuvottelemalla ei synny hyväksyttävää ratkaisua, on ammattiyhdistysliikkeen selätettävä hallituksen hankkeet muilla keinoilla.

SEL:n pääluottamusmiehet painottavat, että pakkolakipaketti ja muut hallituksen työehtoja heikentävät hankkeet on kaadettava ennen kuin ne hyväksytään eduskunnassa.

– SEL on valmis toimimaan työpaikoilla osana ay-liikkeen joukkovoimaa pakkolakipaketin ja työehtosopimukset ohittavan paikallisen sopimisen kaatamiseksi, jos niitä ei saada torjutuksi työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvotteluissa, he totesivat.

Tampereelle kokoontuneiden luottamusmiesten mielestä hallituksen pitää vetää pakkolait pois valmistelusta, jotta luottamus voisi palautua ja aidot neuvottelut käynnistyä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) muistutti, että pakkolait saadaan pois vain neuvottelemalla niitä korvaava ratkaisu. Hän piti onnettomana sitä, että maan hallitus on tullut kyseenalaisilla esiyksillään työmarkkinapöytään yhdeksi osapuoleksi.

Tilaisuuteen osallistui yli 400 SAK:n jäsenliittojen luottamusmiestä.

SAK:n hallitus kokoontuu keskustelemaan työmarkkinaneuvottelujen aloittamisesta maanantaiaamuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)