Verkkouutiset

Etelä-Lontoossa sijaitseva St. George'sin sairaala tammikuussa. / LEHTIKUVA / AFP Justin Tallis

”Sairaaloiden rintama kestää” – omikron ei aiheuta kriisiä Britanniassa

Tehohoidon tarve on laskenut maassa lokakuun puolivälin tasolle.

Koronaviruksen omikronaallon uskotaan helpottavan Britanniassa ilman tarvetta tiukemmille rajoitustoimille.

Maassa on vahvistettu viimeisen viikon aikana keskimäärin 180 000 uutta infektiota päivässä. Terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n tuoreimpien arvioiden mukaan kriisiä ei ole silti näköpiirissä, sillä esimerkiksi Lontoon potilasmäärät ovat jo kääntyneet laskuun.

– Terveyspalveluiden rintama tulee kestämään, NHS Providers -kattojärjestön pääjohtaja Chris Hopson sanoo Times-lehdelle.

Lontoossa on tällä hetkellä hoidossa 3 867 koronapotilasta eli puolet vuodentakaisesta määrästä. Potilaita on 17 prosenttia vähemmän kuin joulukuun lopulla.

Pääministeri Boris Johnsonin hallituslähteistä on painotettu, että epidemian kehitykseen liittyy vielä paljon epävarmuutta lomakauden ja koulujen alkamisen vuoksi. Osa sairaaloista voi kuormittua hetkellisesti, mutta kehitys ei ole edennyt synkimpien mallinnusten mukaisesti. Arviolta 10–20 prosenttia sairaaloista on joutunut perumaan merkittävän osan muusta toiminnastaan ja varoittanut pidentyneistä jonotusajoista.

Cambridgen yliopiston professori David Spiegelhalter toteaa Britannian teho-osaston kuormituksen olevan nyt alemmalla tasolla kuin kertaakaan lokakuun puolivälin jälkeen.

– Emme ole nähneet merkittävää nousua tehohoidon kuormituksessa ja kuolemantapausten määrässä eli tautitapauksissa, jotka ovat osoittautuneet todella vakaviksi, Spiegelhalter sanoo.

Uusimmat
MAINOS