Verkkouutiset

Koronatestaus on ruuhkautunut HUSin alueella. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Sairaalajohtaja arvioi: HUS-alueella yli 100000 tartuntaa viikossa

Iso osa koronainfektioista jää piiloon. Samaan aikaan testaaminen on ruuhkautunut.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että koronavirustartuntojen todellinen määrä Suomessa voi olla viisi kertaa suurempi kuin testeissä saadaan varmistettua.

– Valistunut arvaus on yli 100 000 tartuntaa viikossa HUSin alueella, Lasse Lehtonen sanoo Verkkouutisille.

THL kertoi tänään, että Suomessa todetaan nyt lähes 39 000 uutta koronavirustapausta viikossa, mutta iso osa tartunnoista jää piiloon, koska testaaminen on pahasti ruuhkautunut.

Lehtonen perustelee arviotaan sillä, että terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2020 tekemässä serologisessa väestötutkimuksessa selvisi, että noin puolet tartunnoista saatiin varmistettua PCR-testeillä.

– Koronaviruksen omikronmuunnos on paljon tarttuvampi ja testaamista on jouduttu rajoittamaan, joten puhutaan ainakin viisinkertaisesta määrästä.

Lehtosen mukaan tartuntamäärät ovat nyt niin korkeita, että sosiaali- ja terveysministeriön olisi syytä päivittää testausstrategiaa.

– Terveydenhuollon ammattilaisia tarvitaan nyt muuhun työhön kuin testaamiseen, Lehtonen sanoo.

HUS on jo muuttanut omaa strategiaansa. Esimerkiksi kahdesti rokotettuja ei enää kehoteta hakeutumaan testiin, jos oireet ovat lieviä.

Lehtosen mukaan tällä halutaan varmistaa, että riskiryhmiin kuuluvat ja hoitohenkilökunta pääsevät testiin.

Uusimmat
MAINOS