Verkkouutiset

Vartiolaiva Turva partioi lähellä Balticconnector-kaasuputken vuotokohtaa 11. lokakuta. / LEHTIKUVA / HANDOUT / FINNISH BORDER GUARD

”Sabotaasi on osa hybridisotaa” – olisiko kaasuputki voitu suojata paremmin?

EU-alueella on lisäksi tutkittu rautateihin ja kaapeleihin kohdistuneita sabotaasiepäilyjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomenlahdella sijaitsevan kaasuputken ja tietoliikennekaapelin epäilty sabotaasi tulee nousemaan ensi viikolla esiin myös EU-parlamentin täysistunnossa. Asialistalla oli jo valmiiksi Venäjää vastaan kohdistettavien pakotteiden kiristäminen sekä disinformaation ja vaikuttamisyritysten torjuminen.

– Tämäntyylinen sabotaasi on osa hybridisodankäyntiä, europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) sanoi meppien mediatilaisuudessa.

Kuluvan vuoden alussa astui voimaan uusi direktiivi kriittisen infrastruktuurin resilienssin vahvistamisesta. Virkkunen huomautti, että Suomessa ei ollut aiemmin määritelty laissa kriittistä infraa tai siihen liittyviä toimijoita.

– Tämä on hyvin ajankohtainen asia EU-lainsäädännön näkökulmasta. Toimijoiden on oltava ajan tasalla siitä, miten kriittistä infraa suojataan, miten tällaisissa tilanteissa toimitaan ja minkälaisia riskejä näihin kohdistuu, Henna Virkkunen totesi.

Balticconnector-kaasuputken ja Elisan tietoliikennekaapelin epäilty tahallinen vahingoittaminen ei tullut täysin yllätyksenä viimevuotisten Nord Stream -vuotojen jälkeen. EU-alueella on lisäksi tutkittu rautateihin ja kaapeleihin kohdistuneita sabotaasiepäilyjä.

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk./Renew) huomautti Balticconnectorin olevan suhteellisen uusi maakaasuputki.

– Senkään rakentamisessa ei osattu tehdä erityisiä järjestelyitä, vaikka se valmistui Krimin valtauksen jälkeen. Varautuminen tällaiseen on toki hirveän vaikeaa, sekin täytyy myöntää, Pekkarinen totesi.

Pekkarisen mukaan monilla EU-mailla on edelleen paljon työtä venäläisestä energiasta irrottautumisessa. Italian hallitus on sanonut, ettei energian tuontia Venäjältä pystytä lopettamaan ennen vuotta 2025. Maakaasua on hankittu miljardien eurojen edestä, vaikka rahojen tiedetään kartuttavan Kremlin sotakassaa.

Nils Torvalds (RKP/Renew) sanoi, ettei Balticconnector-putkea olisi voitu suojata yhtään paremmin. Kaasuputken ympärillä on betonikuori, minkä lisäksi putken päällä oli suojana noin metrin sorakerros. Hän muistutti Venäjän ilmoittaneen jo aiemmin vartioivansa sota-aluksillaan Nord Stream -putkea.

– Joudumme ehkä menemään tähän samaan, jolloin Nato vartioisi yhteyksiä. Muita tehokkaita menetelmiä ei juuri ole. Se lisää jännitystä Itämerellä, mikä ei sinänsä ole hyvä asia, mutta Venäjä on meidät tähän ajanut, Torvalds totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)