Verkkouutiset

Ruotsin vuoden 2015 turvapaikanhakijoista 4574 on töissä

Vain noin joka kymmenes työikäinen turvapaikanhakija on saanut töitä.

Ruotsiin vuoden 2015 suuren turvapaikanhakijoiden aallon aikana tulleista ja pysyvän oleskeluluvan saaneista 40[nbsp]019 yli 15-vuotiaasta 4[nbsp]574 on töissä, Aftonbladet kertoo.

Asia ilmenee toukokuussa aloitetusta selvityksestä. Siinä on hyödynnetty Ruotsin tilastokeskuksen integraatiotietokantaa. Selvityksessä on kartoitettu muun muassa sitä, mistä Ruotsiin jääneet turvapaikanhakijat saavat elantonsa.

Kaikkiaan Ruotsiin tuli vuonna 2015 163[nbsp]000 turvapaikanhakijaa. 60[nbsp]500 heistä sai Aftonbladetin mukaan pysyvän oleskeluluvan ja yli 24[nbsp]000 tilapäisen oleskeluluvan.

4[nbsp]574 töissä olevan lisäksi hieman alle 10[nbsp]000 pysyvän oleskeluluvan saaneista saa opintotukea, noin 18[nbsp]000 kunnallista toimeentulotukea ja noin 23[nbsp]000 kotouttamistukea. Noin sata saa kassasta työttömyystukea ja toiset sata sairauspäivärahaa.

Kansantaloustieteilijä, professori Per Lundborgin mukaan ratkaisu turvapaikanhakijoina maahan tulleiden työllisyysasteen nostamiseen on matalan koulutustason työpaikkojen lisääminen. Hän näkisi Ruotsissa tulevaisuudessa enemmän Yhdysvaltojen kaltaiset työmarkkinat.

– Se on ainoa tapa, jolla integraatiossa voidaan onnistua. Muuten meillä on pitkässä juoksussa suuri ihmisryhmä työmarkkinoiden ulkopuolella, Lundborg totea Aftonbladetille.

Erimielisiäkin asiantuntijoita löytyy. Taloustieteen professori Hans Lööfin mukaan matalan osaamisen työt tulevat häviämään teknologian kehittyessä. Hän muistuttaa pakolaisena maahan tulleiden työllisyysasteen olevan Ruotsissa muuta Eurooppaa korkeampi.

Lööf vertaa turvapaikanhakijoita toiseen työmarkkinoiden ongelmaryhmään: nuoriin vain peruskoulun käyneisiin miehiin.

– Tässä ryhmässä työllisyys laskee eniten. Jos katsotaan pakolaisina tulleita maahanmuuttajia, on pitkän tähtäimen trendi positiivinen. Se kertoo siitä, että koulutuksen taso eikä alkuperä ratkaisee työmarkkinoilla, Hans Lööf arvioi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)