Verkkouutiset

Ruotsin riemu Brasilian JAS-kaupoista himmenee?

Brasilian puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkoiltana Suomen aikaa päätyneensä uuden hävittäjäkoneen hankinnassa ruotsalaiseen JAS Gripeniin. Ruotsalaisen ilmailutoimittajan arvion mukaan suurin osa koneista kuitenkin valmistetaan Brasiliassa.

Vaihtoehtona JAS Gripenille Brasilia punnitsi mahdollisuutta ostaa joko ranskalaisia Rafale-hävittäjiä tai amerikkalaisen Boeingin valmistamia Horneteja.

Ensimmäisissä arvoissa Brasilian ratkaisuun on sanottu vaikuttaneen sen, että tietovuotaja Edward Snowden kertoi Yhdysvaltain vakoilleen Brasilian hallituksen jäseniä. Tämän on sanottu heikentäneen Hornetin mahdollisuuksia tulla valituksi.

Ruotsalainen ilmailutoimittaja Christer Åström kuitenkin sanoo, että ratkaisevimpia tekijöitä Brasilian valinnalle ovat olleet koneiden hinta sekä maan mahdollisuudet saada korkean teknologian osaamista.

Ruotsin television (SVT) uutisten kysymykseen, kuinka paljon vakoiluskandaali on vaikuttanut Gripenin valintaan Åström vastaa:

– En usko sen olleen ratkaisevaa, mutta on se voinut olla osasyy. Kun hävittäjäjärjestelmän on toimittava 40 vuotta eteenpäin, sen oston yhteydessä tärkeimmät tekijät ovat kuitenkin hinta ja brasilialaisen lentokoneteollisuuden mahdollisuudet voida rakentaa kaikkiaan 36 koneesta 26 omassa maassaan, hän sanoo.

Åström katsoo tämän perusteella myös, että miljardikaupasta koituvista työpaikoista suurin osa päätyy Brasiliaan. Vastakaupat toisaalta hyödyttävät Ruotsia. Lisäksi ruotsalaiset veronmaksajat hyötyvät kaupasta siinä, että Gripenin jatkokehittämiskustannukset nyt jaetaan Ruotsin ja Brasilian kesken. Kyse nimittäin on osin uudesta koneesta: raskaammasta koneesta, jossa on tehokkaampi moottori ja jolla on suurempi toimintasäde ja uudenlainen aseistus.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)