Verkkouutiset

Rekkaterroristi puhui iskusta ruotsinlaivalle: ”Syntisiä kuljettava lautta”

Rahmat Akilov halusi tappaa Ruotsin kansalaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaapatulla kuorma-autolla väkijoukkoon Tukholman Drottninggatanilla viime vuoden huhtikuussa ajanut Rahmat Akilov kertoi tekonsa motiiveista oikeudessa tiistaina.

SVT:n mukaan uzbekistanilainen Akilov sanoi, että hänen tavoitteenaan oli ”murhata Ruotsin kansalaisia”. Terroristiepäillyn toiveena oli saada Ruotsi lopettamaan ISIS-jihadistijärjestön vastaisen sodan tukeminen. Ruotsi on lähettänyt sotilasneuvonantajia Irakiin.

– Se on keskeinen katu, joka muistuttaisi heitä kaikesta pahasta, jota he ovat kalifaattia kohtaan tehneet, Akilov sanoi.

Hän kertoi saaneensa apua neljältä tai viideltä henkilöltä, jotka olivat kaikki ”kalifaatin sotilaita”. Akilov kertoi puhuneensa myös puhelimessa yhden heistä kanssa.

Oikeudessa nostettiin esiin WhatsApp-, Telegram-, Facebook- ja Zello-keskusteluja. Niissä Akilov puhui itsemurhaiskusuunnitelmistaan ennen tekoa. Syyttäjä esitteli viime viikolla myös videon, jossa Akilov vannoi uskollisuutta ISIS-järjestölle.

– Halusin kuolla marttyyrinä, Akilov sanoi oikeudessa.

Radio Free Europe kertoo tässä Akilovin verkkoviesteistä. Syyttäjä Hans Ihrmanin mukaan mies kirjoitti yhdelle kontakteistaan viime vuoden tammikuun lopulla säästävänsä rahaa iskua varten.

”Mikäli Jumala suo, suoritan marttyyrioperaation”, viestin loppu kuului.

Akilov lähetti toiselle henkilölle listan mahdollisista kohteistaan. Niiden joukossa oli synagoga ja yökerho. Akilov pohti ilmeisesti myös iskua ruotsinlaivalle. Hän mainitsi eräänä mahdollisena kohteena ”syntisiä kuljettavan lautan”.

”Täällä on runsaasti vääräuskoisia”, hän kirjoitti saatteeksi.

Rahmat Akilov oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen vuonna 2016. Hän on tunnustanut tehneensä autoiskun, jossa sai surmansa viisi ihmistä. Akilov yritti päättää iskunsa kotitekoisen pomiin räjäytykseen. Se ei kuitenkaan toiminut ja hänet saatiin kiinni.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)