Verkkouutiset

Ruotsin puolustusministeri: Yhdysvallat elintärkeä Euroopan turvallisuudelle

Ruotsin on syvennettävä sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, linjaa Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Ruotsin sosialidemokraattinen puolustusministeri Peter Hultqvist kirjoittaa Dagens Nyheter -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että Yhdysvallat on elintärkeä Euroopan turvallisuudelle ja Ruotsin on lisättävä yhteistyötä harjoituksissa, tutkimuksessa ja kansainvälisessä toiminnassa.

Hultqvistin mukaan Venäjä käyttää tänä päivänä viisi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin. Taso on korkein sitten Neuvostoliiton kaatumisen. Vuosina 2015–2017 puolustusmenot muodostavat 25 prosenttia Venäjän federaation budjetista, mikä merkitsee huomattavaa lisäystä nykyisestä 17,9 prosentista.

Hultqvist luettelee Venäjän ylläpitävän aseellista konfliktia Ukrainassa, Baltian maiden olevan jatkuvan paineen alla ja Venäjän hallinnon tiukentavan otettaan kriittisesti puhuvista.

– Näemme nyt, että Venäjän sotilaalliset toimet välittömässä läheisyydessä kasvavat sekä laajuudeltaan että sisällöltään. Kyse on valvonnasta ja joukko-osastojen toimintavalmiuden lisäämisestä, Hultqvist kirjoittaa.

Hän ottaa esimerkiksi syyskuussa järjestettävät harjoitukset, joihin osallistuu suuri määrä sotilaita, taisteluajoneuvoja sekä ilma- ja merivoimia.

– Harjoituksilla on selvä signaalivaikutus. Kyse on sotilaallisten kykyjen esittelystä ja ulkomaailmalle selvän viestin antamisesta, että Venäjä sotilaallinen kapasiteetti mahdollistaa hyökkäyksen.

Vaikka poliitikot Ruotsissa Hultqvistin mukaan kiistivät pitkään ilmeisen kehityksen Venäjällä, nyt useimmille on selvää, että turvallisuustilanne on muuttunut kielteisessä mielessä.

Ruotsin puolustusministeri korostaa Yhdysvaltojen tärkeää roolia.

– Hallitus katsoo, että transatlanttinen yhteys on ratkaiseva Euroopan turvallisuuden kannalta ja sitä täytyy vahvistaa. Ruotsin kahdenvälinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on tärkeää ja sitä täytyy syventää.

Hultqvist toteaa kuitenkin, että Ruotsi on valinnut yhteistyölinjan eikä jäsenyyslinjaa suhteessa Natoon.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)