Verkkouutiset

Micael Bydén. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ruotsin komentaja: Venäjä tuhoaisi perustamme

Puolustusyhteistyö olisi Micael Bydénin mukaan mahdollista vain Suomen kanssa, jos Venäjän Nato-vaatimukset toteutuisivat.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydénin mukaan Venäjän Yhdysvalloille ja Nato-maille esittämät vaatimukset käytännössä lopettaisivat Ruotsin armeijan sotaharjoitukset ja yhteistyön Nato-maiden kanssa.

– Ehdotukset uudeksi turvallisuusjärjestelyksi tuhoasivat oman turvallisuuspoliittisen ratkaisumme pohjan, Bydén sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Venäjä julkaisi joulukuussa niin kutsutun sopimusesityksensä Natolle. Siinä vaaditaan takuita siitä, ettei puolustusliitto enää laajenisi itään. Tämä käytännössä sulkisi Naton oven Suomelta ja Ruotsilta. Lisäksi Venäjä on esittänyt, että Nato-maiden tulisi vähentää sotilaallista läsnäoloaan Itä-Euroopassa.

Komentaja Bydénin mukaan Venäjän vaatimukset tarkoittaisivat toteutuessaan myös sitä, että puolustusliiton ulkopuolisia Ruotsia ja Suomea kiellettäisiin vastaanottamasta joukkoja ja tarvikkeita Nato-maista.

Jatkossa puolustusyhteistyö olisi hänen mukaansa mahdollista vain Suomen kanssa.

– Kaikissa muissa suhteissa (yhteistyö) olisi vaikeaa tai mahdotonta, jos näitä ehdotuksia noudatettaisiin, Bydén toteaa.

Natolle esitetty vaatimuslista nousee esille maanantaina, kun Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat kohtaavat maanantaina Genevessä. Seuravaalle viikolla ajoittuvat myös Nato–Venäjä-neuvoston ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön kokoukset.

Uusimmat
MAINOS