Verkkouutiset

Ruotsin kokoomuslainen ex-pääministeri kehottaa Eurooppaa asettumaan Erdoganin tueksi

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kehottaa Eurooppaa asettumaan Turkin itsevaltaisen presidentin, Recep Tayyip Erdoğanin, tueksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ei ole kysymystäkään siitä, että Turkilla on oikeus, ja sen täytyy ryhtyä toimenpiteisiin suojellakseen itseään voimilta, jotka yrittävät kaataa sen perustuslaillisen järjestyksen, entinen Ruotsin kokoomuspuolueen puheenjohtaja Carl Bildt kirjoittaa vieraskynäkirjoituksessaan Politico.eu:ssa.

Bildtin mukaan EU olisi paljon paremmassa asemassa, jos sen johtajat olisivat välittömästi vallankaappausyrityksen jälkeen menneet Turkkiin ilmaisemaan kauhistuksensa vallankaappausta kohtaan. Bildtin mielestä EU-johtajien olisi pitänyt onnitella turkkilaisia vallankaappausyrityksen kukistamisesta. Hänen mielestään EU-johdon olisi pitänyt keskustella Turkin poliittisen johdon kanssa siitä, miten yhdessä varmistetaan demokraattinen ja eurooppalainen polku Turkille.

Bildt huomauttaa, että ei ole olemassa takeita siitä, että edellä mainittu toimintastrategia olisi estänyt Turkkia luisumasta edelleen yksinvaltiuteen.

Sen sijaan vallankaappauksen onnistuminen olisi Bildtin mukaan johtanut sisällissotaan, verenvuodatukseen ja entistä pahempaan Eurooppaan suuntautuvaan pakolaisaaltoon.

Bildt huomauttaa, että vallankaappauksen iltana kesti pitkään ennen kuin EU tuomitsi tapahtumat. Hän arvostelee tapaa, jolla Euroopan johtajat alkoivat kyseenalaistaa välittömästi Turkin viranomaisten toimet gülenististä liikettä vastaan, jota Turkki syyttää vallankaappausyrityksestä.

– Nyt [Venäjän presidentti Vladimir] Putin saattaa olla ensimmäinen johtaja, joka tapaa Erdoğanin vallankaappauksen jälkeen. Jos niin käy, se on häpeä Euroopalle, Bildt kirjoittaa.

Carl Bildt toimi Ruotsin pääministerinä vuosina 1991–94 ja Ruotsin ulkoministerinä vuosina 2006–2014. Ruotsin maltillisen kokoomuspuolueen puheenjohtajana hän toimi vuosina 1986–99.

Nykyisin Bildt toimii Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon neuvonantajana sekä venäläisjohtoisen investointiryhmittymän LetterOnen neuvonantajana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)