Verkkouutiset

Suomen Hornet ja Ruotsin Jas Gripen harjoituksessa vuonna 2020. LEHTIKUVA/KAISA SIREN

Ruotsin ex-pääministeri HS:lle: Ei voi ajatella, että vain toinen liittyisi Natoon

Venäjän kynnys käyttää sotilaallista voimaa oli Carl Bildtin mukaan paljon matalampi kuin luulimme.

– Venäjä yllätti Pohjolan naapurinsa, ja se on vakava paikka, Ruotsin entinen pääministeri ja pitkäaikainen ulkoministeri Carl Bildt sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Se, millaiseksi Pohjois-Euroopan uusi turvallisuusjärjestys muodostuu, paljastuu askel kerrallaan ja vuosien varrella. Ratkaisevaa suunnalle on Suomen ja Ruotsin päätös siitä, hakevatko maat Natoon vai ei, Bildt sanoo.

Suomen ja Ruotsin tärkein johtopäätös Venäjän vaarallisuudesta on ratkaista se, hakevatko maat Naton jäseniksi. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että Suomi ja Ruotsi päätyvät samaan lopputulokseen, sanoo Bildt.

Hänen mukaansa ”ei voi edes ajatella tilannetta, jossa vain toinen liittyisi Natoon”.

Bildt toteaa, että Washingtonissa on ymmärretty Suomen ja Ruotsin turvallisuushuolet.

– Suomen ja Ruotsin puolestaan pitäisi ymmärtää, miten selvä viesti Washingtonista on lähtenyt. Nato puolustaa omiaan, ei muita. Se on noteerattava.

Bildt huomioi, että Venäjän nykyinen johto käyttää sotilaallista voimaa hyvin brutaalisti.

– Kynnys käyttää sotilaallista voimaa poliittisten tavoitteiden saavuttamiseen oli paljon matalampi kuin luulimme.

Ruotsin nopeista käänteistä merkittävin oli Bildtin mielestä päätös toimittaa 5[nbsp]000 panssarintorjunta-asetta Ukrainaan.

– Muutos suhtautumisessa asevientiin sota-alueelle on mullistava – ja uusi kovuus on pantu merkille Kremlissä, Bildt sanoo.

– Suomi otti vastaavan askeleen omalla aseavullaan. Nämä ovat askeleita, jotka Moskovan miehet huomaavat ja muistavat. Ne ovat toimia Venäjää vastaan, hän jatkaa Helsingin Sanomissa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)