Verkkouutiset

Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt: Tämä on Vladimir Putinin suuri epäonnistuminen

Ruotsalaisvaikuttajan mukaan Venäjän presidentti ei ole sellainen maailmanpolitiikan peluri kuin toisinaan väitetään.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ryöpyttää Venäjän presidentti Vladimir Putinia kovin sanoin Washington Postin mielipidekirjoituksessaan.

Bildtin näkemyksen mukaan Venäjän laukaisema Ukrainan sota on suuri epäonnistuminen.

– Putin haluaisi varmasti tulla muistetuksi historiassa johtajana, joka otti Krimin takaisin. Se jää nähtäväksi – Krimin tapaus on yhä auki, Bildt kirjoittaa.

Vladimir Putin on hänen mukaansa kuitenkin ”menettänyt kaiken muun”.

– Naton joukkoja sijoitetaan Baltian maihin ja Puolaan. Puolustusmenot nousevat ympäri Eurooppaa. Georgia sai juuri viisumivapauden EU-alueelle. Jopa Valko-Venäjä on alkanut käydä levottomaksi, Bildt listaa.

Hänen mukaansa Ukraina oli Venäjän tärkein suhde entisiin Neuvostoliiton maihin vuoden 1991 jälkeen. Kiovan ja Moskovan suhteiden oli tarkoitus määrittää uusi geopoliittinen tilanne laajemmassa itäeurooppalaisessa ympäristössä.

– Kun Vladimir Putin astui valtaan, menivät asiat todella pahasti pieleen, Carl Bildt kirjoittaa.

– Poliittisella rintamalla Kreml puuttui raskaasti Ukrainan vuoden 2004 presidentinvaaleihin ehdokas Viktor Janukovitsin puolesta, vain laukaistakseen oranssin vallankumouksen. Vaalivoittaja Viktor Justsenko suhtautui Venäjän selviin juonitteluihin syvästi epäillen, hän jatkaa.

Bildtin mukaan Vladimir Putin kohteli Ukrainaa kehnosti myös taloudessa. Hän nostaa esiin Putinin päätöksen siitä, että Venäjän vetämästä Euraasian unionista on tehtävä tulliliitto, johon Ukrainan on liityttävä. Venäjä pyrki myös kaikin mahdollisin keinoin estämään Ukrainan havitteleman vapaakauppasopimuksen Euroopan unionin kanssa.

– Siinä käytettiin kaikkea paitsi sotatoimia, Bildt sanoo.

Ruotsin entisen pääministerin mukaan Vladimir Putin aloitti raskaan propagandahyökkäyksen, johon yhdistettiin raakoja taloustoimia.

– Kauppasuhteita katkottiin tavoilla, jotka vahingoittivat myös Venäjää. Kaiken tavoitteena oli saada Ukrainan muuttamaan kurssiaan. Putinin neuvonantajat varoittivat julkisesti Ukrainaa ”katastrofaalisista seurauksista, Bildt luettelee.

Presidentti Viktor Janukovits pyrki hänen mukaansa epätoivoisesti alentamaan Ukrainan Venäjältä ostaman kaasun hintaa ja kiemurteli EU-sopimuksen kanssa.

Janukovits lupasi Bildtin mukaan salassa, että Ukrainan liittyy Euraasian unionin tulliliittoon. Tilanne joht Maidanin liikkeeseen, jonka Janukovits tukahdutti Kremlin painostuksesta väkivalloin. Kierre syveni, kansa kaatoi Janukovitsin hallinnon ja Ukrainan presidentti pakeni Venäjälle.

”Kaikki meni pieleen”

Vladimir Putin vastasi Ukrainan tilanteeseen valtaamalla Krimin ja yrittämällä irrottaa maan eteläosista Venäjä-mielisen ”Novorossian”.

– Kreml uskoi tämän olevan helppoa. Raskasta TV-propagandaa, pieniä vihreitä miehiä, nationalistisien kuumakallejen lähettämistä (Ukrainaan), raskaiden aseiden toimituksia, rahaa – sen piti olla helppo nakki, Carl Bildt kirjoittaa.

– Mutta kaikki meni pieleen. Syksyllä 2014 Putinin oli pakko lähettää vakituisen armeijan taisteluosastot Ukrainaan pelastamaan epäonnistunut hanke täydelliseltä romahdukselta. Hän oli jo kesällä kompastunut katastrofiin, jossa Venäjän armeijan yksikkö väitetysti ampui alas Malaysia Airlinesin MH17-lennon, hän jatkaa.

Carl Bildtin mukaan Vladimir Putin on saanut pakolla oppitunnin, jonka tulisi olla selvä jo historiasta.

– Toisiin maihin hyökkääminen on kehno tapa hankkia ystäviä.

Hänen mukaansa Vladimir Putin on epäonnistumisellaan sulkenut Ukrainan ikuisesti Kremlin liittolaisten listan ulkopuolelle.

Uusimmat
MAINOS