Verkkouutiset

Ruotsin 162 000 turvapaikanhakijasta alle 500 pääsi töihin

Ruotsissa huolitaan turvapaikanhakijoiden työllistymisestä.

Ruotsin yleisradion mukaan vuonna 2015 saapuneista 162 000 turvapaikanhakijasta vain alle 500 on päässyt töihin.

Ruotsissa turvapaikanhakija saa tehdä maahanmuuttoviraston myöntämällä luvalla töitä jo kesken hakemuskäsittelyn. Lupa voidaan myöntää turvapaikanhakijalle, joka kykenee todistamaan henkilöllisyytensä, ei ole aiemmin saanut hylkäävää turvapaikkapäätöstä ja jonka hakemus on perusteltu.

Ruotsin yleisradion mukaan lupa tulisi myöntää käytännössä automaattisesti, mikäli sen edellytykset täyttyvät. Tästä huolimatta vain kolmannes viime vuonna tulleista 20–64-vuotiaista turvapaikanhakijoista sai luvan. Luvan saaneista taas työllistyi vain 494.

– Ruotsiin tuli niin uskomattoman paljon turvapaikanhakijoita, että jouduimme siirtämään muita tehtäviä, kuten työasioita, taka-alalle, Lisa Bergstrand Ruotsin maahanmuuttovirastosta sanoo.

Ruotsin hallituksen mielestä turvapaikanhakijoille tulisi myöntää seuraavan kolmen vuoden aikana vain tilapäisiä oleskelulupia. Pysyvä lupa myönnettäisiin tilapäisen umpeuduttua niille turvapaikanhakijoille, jotka kykenevät elättämään itsensä. Tämä lisää painetta löytää työpaikka mahdollisimman nopeasti.

Integraatioasioista maahanmuuttovirastossa vastaavan Fredrik Möllerin mukaan mitään varsinaisia ohjelmia turvapaikanhakijoiden työllistämiseksi ei ole.

– Heidät voidaan rekisteröidä tietokantaamme työttömiksi, mutta heillä on oikeus vain peruspalveluihin eli neuvontaan ja Internet-palveluihin.

– Kursseja tai työharjoitteluja ei ole.

Ruotsin maahanmuuttovirasto ennustaa kantaväestön ja maahanmuuttajien työllisyyslukujen eron kasvavan.

The Localin mukaan kantaruotsalaisten työttömyys on tällä hetkellä alle viiden prosentin luokkaa. Työttömyys on ollut viimeksi yhtä alhaalla ennen vuoden 2008 talouskriisiä. Maahanmuuttajien työttömyys on kuitenkin 15 prosentin luokkaa ja luvun odotetaan kasvavan pakolaiskriisin vuoksi.

Uusimmat
MAINOS